In beeld

De indrukwekkendste foto’s van de maand

De fotoredactie van NRC selecteert elke maand de indrukwekkendste en beste nieuwsfoto’s die binnenkomen op de redactie.
Maandag 1 juni was in veel landen de dag waarop eerder ingestelde en soms al maanden geldende coronaresticties werden versoepeld. In Nederland mochten bijvoorbeeld weer theaters en bioscopen net als de horeca de deuren weer openen. Ook in Japan gingen bijvoorbeeld dierenparken weer open, zoals deze in Yokohama.
Foto Kazuhiro Nogi/AFP
Deze jonge bultrug is vermoedelijk door een botsing met een schip overleden. Het dode dier werd in de Sint Lawrence rivier in Canada aangetroffen, een niet gebruikelijke plek voor een zeezoogdier. De dagen ervoor trok de vermoedelijk verdwaalde bultrug veel bekijks.
Foto Eric Thomas / AFP
Het dertig meter hoge monument eert fietsers. En dus was dit voor de Turkmeense autoriteiten de uitgelezen plek om op Wereld Fiets Dag, op 3 juni, de campagne voor een gezonde levensstijl met fietsen te promoten. Duizenden in groene sportkleding gestoken ‘officials’ deden mee aan een parade.
Foto Igor Sasin/AFP
130 ton aan namaakproducten en medicijnen. De Vietnamese autoriteiten hebben begin juni deze bij apotheken en op markten inbeslaggenomen producten vernietigd tijdens een heuse ceremonie. Zo is volgens de regering in Phnom Penh ,,een boodschap aan de daders dat we dergelijke illegale praktijken die de gezondheid van velen in gevaar brengen, niet tolereren".
Foto Tang Chhin Sothy/AFP
De antiracismedemonstratie in Rotterdam, georganiseerd door Black Lives Matter Nederland uit protest tegen geweld tegen zwarte mensen in de VS, trok op 3 juni zoveel mensen dat de autoriteiten besloten de demonstratie vroegtijdig af te breken. Afstand houden bleek niet meer mogelijk te zijn. Na het stilleggen van de demonstratie ontstonden relletjes en moest de ME enkele charges uitvoeren.
Foto David van Dam
Applaus klinkt nadat de Amerikaanse president Donald Trump zijn handtekening heeft gezet onder een decreet over politiehervormingen. Vergaande maatregelen om systematisch racisme en discriminatie bij de politie tegen te gaan, werden echter niet aangekondigd. Zo werd het gebruik van de nekklem, waardoor George Floyd eind mei om het leven kwam, niet verboden, maar mag deze gebruikt worden als het leven van de agent in gevaar is. Na de gewelddadige en dodelijke arrestatie van Floyd werd de roep op een verbod op de nekklem sterker in de Verenigde Staten.
Foto Leah Millis/Reuters
Een protest in Parijs voor betere werkomstandigheden en een hoger salaris voor zorgpersoneel is 16 juni uit de hand gelopen. Hoewel de Franse regering heeft toegezegd het zorgpersoneel dat tijdens de coronapandemie doorwerkte een bonus te verstrekken, stellen vakbonden dat de crisis de gaten in het zorgsysteem heeft blootgelegd. Ze eisen forse investeringen. Bij de protesten, waarbij de politie traangas gebruikte en mensen met de wapenstok uit elkaar dreef, werden dertig mensen opgepakt.
Foto Alain Jocard/ AFP
Supporters van vlees en bloed en van karton wonen de wedstrijd tussen Levski, een voetbalclub uit Sofia, en Ludogorets uit Razgrad bij. In Bulgarije mogen voetbalclubs weer supporters toelaten, maar met een maximum van 30 procent van de plekken in het stadion.
Foto Nikolay Doychinov / AFP
De jaarlijkse paardenraces van Royal Ascot worden deze week gehouden. Bezoek is echter dit jaar in verband met de coronapandemie niet toegestaan. Voor liefhebbers, zoals deze driejarige Merlin Coles is het volgen van de races via de televisie de enige mogelijkheid. En wat is er dan leuker om dat te doen terwijl je met je hond op de rug van je favoriete paard (Mr Glitter Sparkles) zit?
Foto Paul Childs/ Reuters
Migranten uit met name Afrika en de Cariben proberen ondanks het feit dat veel landen in Midden-Amerika de grenzen hebben gesloten in verband met de coronapandemie, de Verenigde Staten te bereiken. Veelal lopen ze met honderden tegelijk richting een een grensovergang. Maar op dit moment staat Honduras alleen vrachtwagens toe die het land in- en uit mogen. Op de foto is te zien hoe een man, mogelijk van een ngo, een groep migranten opeengepakt in een vrachtwagen water uitreikt.
Foto Orlando Sierra/AFP
Midden juni werd in het Italiaanse skigebied Val di Sole de Presena-gletsjer (ligging: 2.700-3.000 meter hoogte) toegedekt met grote platen geotextiel. Dat moet de dooi van sneeuw op de pistes wat vertragen.
Foto Miguel Medina/ AFP
Een man loopt langs een groot aantal nieuwe graven op het Onze-Lieve-Vrouw van Aparecida-kerkhof in Manaus. Hier zijn overleden coronapatiënten begraven. Brazilië is een van zwaarst getroffen landen in de pandemie. De deelstaat Amazone, waarvan Manaus de hoofdstad is, is een van de brandhaarden.
Foto Michael Dantas/ AFP
President Emmanuel Macron was 23 juni in Den Haag om met premier Mark Rutte te spreken over het Europees herstelfonds voor de coronacrisis. Ze hielden hun overleg in de Trevezaal, waar deze foto vlak daarvoor is gemaakt. Tijdens het bliksembezoek namen de regeringsleiders wel nog de tijd voor een gezamenlijk etentje, ditmaal in een gelegenheid in Scheveningen.
Foto Bart Maat/ ANP
Deze vanuit de lucht genomen infraroodfoto toont de bossen rondom de Berezovka-rivier in Siberië, waaruit dikke rookpluimen opstijgen. Eind juni ontstonden daar meerdere bosbranden, waarschijnlijk door extreme hitte. De temperaturen gingen in sommige arctische gebieden omhoog tot 40 graden Celcius. De rode kleur in het landschap geeft die warmte aan. Door klimaatverandering ontdooit permafrost, waardoor methaan vrijkomt in de atmosfeer - een van de broeikasgassen die meer opwarming in de hand werken.
Maxar Technologies/ Reuters
Eind juni werden in meerdere landen voorbereidingen getroffen tot heropening van toeristische attracties. Zoals in Barcelona: daar kunnen bezoekers binnenkort weer naar de Liceu-opera. Om het einde van de maandenlange corona-lockdown te vieren, bedacht de Spaanse kunstenaar Eugenio Ampudia een concert voor planten in dat concergebouw. De uitvoering door het Uceli-kwartet werd gefilmd voor marketingdoeleinden.
Foto Lluis Gene/ AFP