Blokkade boeren A1 afgelopen, verkeer komt weer op gang

Verkeer Doordat boeren afrit Lochem op de A1 blokkeerden, liep het verkeer vertragingen op tot twee uur. Gedemonstreerd werd tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet.
Boeren staan met trekkers op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn.
Boeren staan met trekkers op de A1 tussen Hengelo en Apeldoorn. Foto Jan Willem Klein Horstman/ANP

Boeren met trekkers hebben vrijdagmiddag de A1 geblokkeerd tussen Hengelo en Apeldoorn. Dit leidde tot vertragingen van tot twee uur, meldt de ANWB. Rond 18.00 uur vertrokken de boeren en kwam het verkeer weer op gang. De boeren demonstreerden tegen de voorgenomen veevoermaatregel van het kabinet.

Vanuit Apeldoorn stond vrijdag op het hoogtepunt bijna dertig kilometer file, waardoor de vertraging opliep tot anderhalf uur, zegt een woordvoerder van de ANWB. Rond 17.00 uur liep de vertraging in die richting terug tot ongeveer een uur doordat de boeren een rijstrook hebben vrijgegeven.

Vanaf de andere kant, vanuit Hengelo, is de vertraging rond 17.00 uur nog altijd tussen de één en twee uur. Verkeer werd aangeraden om de A50 richting Zwolle of Arnhem te nemen. De ANWB raadde het af om te rijden via Deventer. Daar stond het ook flink vast.

Lees ook: Defensie sluit binnenstad Den Haag af voor protesterende boeren

Nachtelijk debat

De boeren demonstreerden tegen de veevoermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, CU). Schouten wil de hoeveelheid eiwit in veevoer verlagen om zo de stikstofuitstoot in de veeteelt terug te brengen. De Tweede Kamer vergaderde donderdag tot diep in de nacht over de maatregel. Schouten hield ondanks de protesten en tegenstand van politieke partijen vast aan haar plannen.

Tijdens het debat werd wel een motie aangenomen van de coalitiepartijen CDA en VVD om het Planbureau voor de Leefomgeving de maatregel te laten doorrekenen. Ook ziet de motie erop toe dat Schouten een alternatief voorstel van de landbouwsector laat doorrekenen. Schouten verzette zich tegen de motie omdat die volgens haar te veel tijd zou kosten.

Donderdag en vrijdag hebben boeren meerdere protestacties op touw gezet. In de ochtend kwamen enkele agrariërs naar Den Haag om op het Malieveld te demonstreren. Diverse toegangswegen naar het stadscentrum werden ‘s ochtends afgesloten met onder meer defensievoertuigen om te voorkomen dat demonstranten op trekkers het winkelcentrum binnen zouden komen.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer De boze boeren hebben nu ook de #A1 richting het oosten helemaal geblokkeerd bij Deventer. Het verkeer staat al stil vanaf Apeldoorn. +120 min! https://t.co/EluUGc2M5S