Binnenstad Den Haag was tijdelijk afgezet vanwege boerenprotesten

Veevoermaatregel In Den Haag hielden defensie en politie vrijdagochtend boeren tegen die in de binnenstad willen protesteren. Uiteindelijk kwam een klein aantal boeren naar het Malieveld voor protest.
Met legervrachtwagens zijn in Den Haag toegangswegen afgezet.
Met legervrachtwagens zijn in Den Haag toegangswegen afgezet. Foto Sem van der Wal / ANP

Diverse toegangswegen naar het centrum van Den Haag zijn vrijdagochtend afgesloten geweest door politieagenten en met defensievoertuigen vanwege aanstaande protesten van boeren. De protestgroep Agractie had een demonstratie aangekondigd om 11.00 uur. Ook op andere plekken zullen boeren demonstreren tegen de veevoermaatregel van minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie). Uiteindelijk verschenen een klein aantal boeren zonder traktor op het Malieveld rond die tijd.

Het winkelgebied van Den Haag was zodanig afgesloten dat het niet mogelijk was daar met landbouwvoertuigen te komen, zei een woordvoerder van de politie. Protesterende boeren werden naar het Malieveld geleid, maar op het veld zelf werden zware voertuigen zoals tractoren niet toegelaten. De legervoertuigen staan er nog wel om zonodig opnieuw de stad af te sluiten, meldt de politie. Donderdagavond was de Haagse binnenstad ook al afgesloten door defensie vanwege protesterende boeren. Die vertrokken in de loop van de nacht.

Lees ook: Kamer wil doorrekening veevoermaatregel

Minister Schouten hield vannacht tijdens het laatste debat voor het zomerreces vast aan de maatregel om de hoeveelheid eiwitten in veevoer te verminderen. Daarmee moet de stikstofuitstoot door de landbouw worden verlaagd, waardoor weer ruimte ontstaat voor de bouw. Tijdens het debat werd wel een motie aangenomen om een alternatief voorstel te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau. Wel moet volgens Schouten er genoeg tijd zijn voor een degelijke doorrekening.

Boeren op de landingsbaan

Bij boerenprotesten op Airport Eelde in Groningen zijn in de nacht van donderdag op vrijdag een aantal boeren met tractoren de landingsbaan op gereden. Het vliegveld zegt aangifte te doen vanwege vernielingen aan hekwerk en baanverlichting, bevestigt een woordvoerder van het vliegveld tegenover NRC. Doordat de tractoren op de landingsbaan stonden, deed zich een onveilige situatie voor. Weliswaar waren er geen vluchten gepland, maar ‘s nachts kunnen op de baan medische noodvluchten of bijvoorbeeld een traumahelikopter landen.

Twitter avatar titia_k Titia Ketelaar Goedemorgen uit Den Haag, waar de binnenstad nu is afgezet met legervoertuigen… https://t.co/DlCkxnO23d