Banken kondigen Europese concurrent Mastercard en Visa aan

European Payments Initiative

Zestien grote banken uit eurolanden hebben donderdag een nieuw Europees betalingssysteem aangekondigd. Het European Payments Initiative (EPI), zoals het voorlopig heet, moet een concurrent worden voor Mastercard en Visa. ING doet tot nu toe als enige Nederlandse bank mee aan het project.

Het is de bedoeling dat EPI „een nieuwe standaard” wordt op bijna alle vlakken van het betalingsverkeer. Europese particulieren en ondernemers kunnen met een EPI-kaart betalen in winkels en geld uit de muur halen. Het wordt ook mogelijk internetbetalingen via EPI te doen en overboekingen via betaalapps. De banken willen daarnaast een ditigale EPI-portemonnee scheppen, die zal concurreren met platforms als Apple Pay en Alipay.

De banken verwachten dat het betaalplatform over twee jaar in gebruik kan worden genomen. Een nieuw op te richten Belgische vennootschap wordt in de tussentijd verantwoordelijk voor het optuigen van de techniek achter EPI. Tot eind dit jaar kunnen andere banken zich nog aansluiten. Onder meer BNP Paribas, Deutsche Bank en Santander doen al mee.

Met de invoering van EPI ondersteunen de banken naar eigen zeggen ook „de politieke agenda” van de EU. Het betalingssysteem moet van het Europese financiële stelsel meer een vervlochten geheel maken, wat goed zou zijn voor de eenheidsmarkt. „De huidige digitale betaalsystemen in Europa zijn nog te versnipperd.”