Annexatie door Israël ‘kan weken duren’

Overleg met VS

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn ambitie moeten laten varen om al per 1 juli met concrete voorstellen te komen voor de annexatie van bezet Palestijns gebied. Vertrouwelingen van de premier verklaarden woensdag dat het nog weken, zo niet maanden kan duren voor zulke plannen openbaar worden gemaakt.

Het voornaamste obstakel vormen besprekingen met de Verenigde Staten die nog niet zijn afgerond. Netanyahu hecht sterk aan instemming van Washington alvorens delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Waarom de besprekingen precies vastzitten, is onduidelijk.

Netanyahu en zijn Likud-partij hopen tot annexatie te kunnen overgaan conform het vredesplan dat president Trump in januari lanceerde. Dit voorziet in de annexatie van zo’n 30 procent van de Westelijke Jordaanoever.

Vanuit de Arabische wereld en Europa maar ook vanuit de VS is felle kritiek op zulke annexatieplannen geuit. Volgens critici zijn de plannen strijdig met het internationaal recht. „Ik hoop van ganser harte dat de annexatie niet doorgaat”, schreef de Britse premier Boris Johnson in een ingezonden stuk dat woensdag verscheen in het Israëlische dagblad Yedioth Ahronoth.

Ook uit Netanyahu’s coalitie klonk weinig enthousiasme voor annexatie. Defensie-minister Benny Gantz, voorman van Blauw-Wit, zei dat Israël zich beter eerst op de aanpak van de coronacrisis kan richten.

Palestijnen protesteerden woensdag massaal tegen de annexatieplannen. Donderdag verklaarden leiders van Fatah, dat de Westelijke Jordaanoever beheerst, en Hamas, dat in de Gazastrook de dienst uitmaakt, dat ze zich gezamenlijk tegen de plannen zullen verzetten.