Zeker 113 doden in jademijn Myanmar door modderstroom

Natuurramp De brandweer voert reddingswerkzaamheden uit bij de ingestortte mijn in Hpakant. Mogelijk zijn er nog meer slachtoffers gevallen.
Tientallen lichamen zijn door reddingswerkers uit de modder getrokken na een grote aardverschuiving in Myanmar.
Tientallen lichamen zijn door reddingswerkers uit de modder getrokken na een grote aardverschuiving in Myanmar. Foto Zaw Moe Htet/AP

Zeker 113 mensen zijn donderdag overleden in een jademijn in het noorden van Myanmar. Alle slachtoffers waren mijnwerkers die bedolven raakten onder een modderstroom. Dat melden Myanmarese autoriteiten, aldus persbureau Reuters. Verwacht wordt dat het dodental nog verder oploopt.

Hevige regenval zorgde ervoor dat mijnafval met een modderstroom een meer instortte. „We hebben meer dan honderd lichamen geborgen”, zegt een lokale overheidsmedewerker tegen persbureau Reuters. „Er liggen nog meer lichamen in de modder.” De lokale brandweer voert nog steeds reddingsactiviteiten uit. Het ongeluk vond plaats in Hpakant, in de deelstaat Kachin in het noorden van het land.

Dergelijke fatale modderstromen komen vaker voor in Myanmar, vooral ‘s zomers. Tijdens het moessonseizoen, van mei tot oktober, zouden de werkzaamheden eigenlijk stilgelegd moeten worden, maar dat gebeurt vaak niet. Het zijn vooral zelfstandige stenengravers die juist dan het risico nemen edelstenen te zoeken die door grotere bedrijven over het hoofd gezien zijn.

Er waren verschillende ooggetuigen en er circuleert beeldmateriaal van de aardverschuiving op sociale media. Een lokale mijnwerker zegt tegen Reuters dat hij het incident heeft gezien. „Binnen een minuut verdwenen alle mensen die aan de voet van de heuvel stonden. Mijn hart voelt leeg. Ik heb nog steeds kippenvel. Er zaten mensen vast in de modder die riepen om hulp maar niemand kon ze helpen.”

Vorig jaar april overleden in Hpakant ook al meer dan vijftig mensen in een jademijn door een modderstroom. In 2015 vielen bij eenzelfde soort ongeluk meer dan honderd doden.

Beelden van de reddingsactie zoals verspreid door de Myanmarese brandweer: