Recensie

Recensie Muziek

Tocht door een dicht jazzwoud

Compro Oro is een spannend Belgisch jazzcollectief dat eerder de Afro-Cubaanse jazz exploreerde, maar nu in de Turkse psychedelische folk en rock duikt. Het leidt tot een spirituele vertelling die tamelijk duister klinkt. Soms is het snakken naar lucht. De vocalen zijn veelal gefluisterd in het Turks, door zangeres Esma Ertel. Haar partner Murat Ertel, oprichter van de Turkse psych-band BaBa ZuLa en daarmee een leidende figuur in die scene, scheurt regelmatig episch op zijn elektrische saz. Zoals op opener ‘Ben’, dat zich verder uitspint over een Anatolisch funkrockritme. Daarmee lijkt het even alsof de aanpak van Compro Oro een kopie is van de Nederlandse formatie Altīn Gün dat ook de Turkse pysch omarmt, maar met die vergelijking wordt op de rest van het album afgerekend. De Gentenaren van Compro Oro pakken het avontuurlijk aan met een tocht door een dicht jazzwoud vol intuïtieve improvisaties.