Sierteelt

‘Export bloemen en planten weer op oude niveau’

De export van bloemen en planten krabbelt weer op. In juni lijkt de omzet ongeveer even hoog te zijn uitgevallen als in dezelfde periode vorig jaar, meldt ABN Amro in een rapport dat deze donderdag verschijnt.

De Nederlandse sierteeltsector heeft de afgelopen maanden flink te lijden gehad van de corona-uitbraken in met name Europa. Veel bloemen werden in maart en april vernietigd omdat er geen koper voor gevonden werd. De export van bloemen en planten daalde in deze periode met zo’n 35 procent. In Italië nam de vraag het sterkst af (min 70 procent). Een kleine troost voor de sierteeltsector: tijdens de lockdown werden veel meer boeketten via internet verkocht. Vooral in april lag het aantal online verkopen veel hoger (plus 270 procent). Toch kon dat de malaise in de sector niet wegnemen; het percentage online bestelde boeketten maakt slechts een klein deel – circa 5 procent – uit van de gehele sierteeltomzet. Sierteeltproducten waren vorig jaar met een omzet van ruim 6 miljard euro het derde exportartikel van Nederland. (NRC)