Moessonregen

Ruim honderd doden in Myanmar door modderstroom en mijnafval

In een mijn in het noorden van Myanmar zijn donderdag zeker 113 mensen omgekomen. Alle slachtoffers waren mijnwerkers die bedolven raakten onder een modderstroom. Dat meldden Myanmarese autoriteiten. Naar verwachting loopt het dodental op. Zware regenval zorgde ervoor dat mijnafval met een modderstroom een meer instortte. „We hebben ruim honderd lichamen geborgen”, zei een lokale medewerker. „Er liggen nog meer lichamen in de modder.” Dergelijke modderstromen komen vaker voor in Myanmar, vooral ’s zomers. Tijdens het moessonseizoen, van mei tot oktober, zouden de werkzaamheden stilgelegd moeten worden, maar dit gebeurt vaak niet. Het zijn vooral zelfstandige stenengravers die juist dan het risico nemen edelstenen te zoeken die door grotere bedrijven over het hoofd gezien zijn. (Reuters)