Ghislaine Maxwell, ex-vriendin Jeffrey Epstein, opgepakt

Mensenhandel Maxwell wordt verdacht van betrokkenheid bij het seksueel uitbuiten en misbruiken van meerdere minderjarige meisjes door Jeffrey Epstein.
Ghislaine Maxwell in 1991. Ze is donderdag gearresteerd door de FBI.
Ghislaine Maxwell in 1991. Ze is donderdag gearresteerd door de FBI. Foto Jim James/Hollandse Hoogte

Ghislaine Maxwell, ex-vriendin en medewerker van multimiljonair Jeffrey Epstein, is donderdag opgepakt in de Amerikaanse staat New Hampshire. Dat heeft de FBI bevestigd na berichtgeving van nieuwszender NBC. Maxwell wordt verdacht van betrokkenheid bij het seksueel uitbuiten en misbruiken van meerdere minderjarige meisjes. Volgens het Openbaar Ministerie speelde ze een „cruciale rol” in het seksueel misbruik.

Lees ook dit profiel over Maxwell: Epstein-affaire: justitie VS kijkt naar medeplegers

Er zijn zes aanklachten tegen haar ingediend. Zo wordt ze er onder meer van verdacht minderjarige meisjes te hebben geronseld. Volgens justitie was ze op de hoogte van de voorkeur van Epstein voor minderjarige meisjes en het seksueel misbruik. Meerdere vrouwen, die zeggen dat ze begin deze eeuw door Epstein zijn misbruikt in New York en Florida, zeggen dat ze werden gerekruteerd door Maxwell. Ze zou hen hebben overgehaald om Epstein massages te geven die uiteindelijk leidden tot seksueel misbruik. Epstein, die vastzat op verdenking van mensenhandel en seksueel misbruik van tientallen minderjarige meisjes, werd vorig jaar augustus dood aangetroffen in een gevangeniscel in New York.

Contacten

Het was tot nu toe onbekend waar Maxwell, die wordt gezien als de vertrouweling van Epstein, verbleef. Er werd aangenomen dat ze niet meer in de Verenigde Staten was. Haar huis in Manhattan was in 2016 verkocht en de non-profitorganisatie die ze in 2012 oprichtte, werd vorig jaar opgeheven. Volgens justitie verbleef ze sinds de arrestatie van Epstein vorig jaar juli in een huis in de stad Bradford in New Hampsire. Ze zou het met contant geld hebben gekocht om zo haar identiteit te beschermen.

Maxwell, opgeleid aan de universiteit van Oxford, was de dochter van de Britse mediamagnaat Robert Maxwell. Begin jaren negentig ontmoette ze in New York Epstein, die haar financiële rijkdom bood. Zij bracht hem in contact met beroemdheden, zoals de Britse prins Andrew. Na het einde van hun relatie in de jaren negentig trad Maxwell vooral op als persoonlijke assistent waarbij ze zijn weelderige woningen beheerde en zijn sociale agenda organiseerde. Het is nooit duidelijk geworden of Maxwell werd betaald voor haar diensten.

Correctie (2 juli 2020): in het fotobijschrift stond dat de foto uit 2019 was. Dit moet 1991 zijn en is inmiddels gecorrigeerd.