Edelpelsdieren

Nertsen fokken nog niet verboden omdat ‘paartijd in het voorjaar is’

Het kabinet gaat nog geen verbod instellen op het beroepsmatig fokken van nertsen, hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer daartoe heeft opgeroepen. „Een fokverbod is op dit moment nog niet opportuun, omdat de paartijd voor nertsen in het voorjaar is”, schrijven ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag aan de Kamer. Of een fokverbod nodig is, moet later blijken, vinden de ministers. Ook zouden er wettelijke beperkingen zijn, waardoor ze voor nu „een vinger aan de pols” houden. Een definitief besluit volgt aan het einde van dit jaar. Vanaf 2024 geldt er een fokverbod. Het verzoek is afkomstig van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), naar aanleiding van coronabesemettingen op diverse nertsenhouderijen. (NRC)