De romantische heiligenlevens van popsterren

BingereadenZomer! Tijd voor goede leesvoornemens. Deze week: muziekbiografieën.

We kunnen niet naar Lowlands dit jaar, er is ook geen Pinkpop, geen Down The Rabbit Hole of Zwarte Cross. Wat moeten muziekliefhebbers dan doen deze zomer? Zelf platen draaien, natuurlijk. En ondertussen aan het zwembad een muziekboek lezen.

Boeken over popartiesten zijn doorgaans romantische heiligenlevens volgens een vast patroon. Een ongelukkige tiener klampt zich vast aan de rock-’n-roll, dan wordt hij of zij plotseling beroemd en tuimelt in de toverketel vol drugs en groupies. Na jaren van losbandigheid en wangedrag komt de zondaar ten val, gaat door een diep dal, en dan volgt de bekering. Of een vroege dood, dat kan ook.

Kleurrijke uitspattingen en het achterliggende junkieverdriet, dat leest natuurlijk lekker weg. Het moet dan bij voorkeur wel eerlijk en met humor worden opgediend. En ook met enige aandacht voor het tijdsbeeld en de muziek. Vreemd genoeg schiet dat laatste er vaak bij in.

En het ís ook moeilijk, schrijven over popmuziek. Bij Beethoven kun je nog over zijn contrapuntische texturen beginnen en bij Coltrane over de parallelle tertsverwantschappen. Maar popmuziek is in de grond simpel. Het draait om de stem en de sound – lastig te vangen in woorden.

Drie muziekboeken die je door deze festivalloze zomer trekken.

One Two Three Four, The Beatles in Time – Craig Brown, 4th Estate, 628 blz, 18,99 euro

Be My Baby – Ronnie Spector, Words In Edgewise, 376 blz, 24,99 euro

Ik, Elton John, Lebowski, 414 blz, 24,99