Laatste nieuws Covid-19

Air France bevestigt schrappen ruim 7.500 banen

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op vrijdag 3 juli het belangrijkste nieuws bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaak. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Dit was het belangrijkste nieuws van vrijdag:

 • Frankrijk is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar voormalig premier Edouard Philippe en oud-ministers van Volksgezondheid Olivier Véran en Agnès Buzyn en hun corona-aanpak.
 • Luchtvaartmaatschappij Air France, zustermaatschappij van KLM, schrapt tot het einde van 2022 in totaal ruim 7.500 banen.
 • Virusremmer remdesivir is als eerste middel tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese Commissie na een versneld besluitproces.
 • Het draagvlak voor de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de afgelopen weken afgenomen, blijkt uit onderzoek van het RIVM en de GGD'en.
 • In de Verenigde Staten zijn donderdag meer dan 53.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, een nieuw record voor het land.

Volg voor het laatste nieuws het coronablog van zaterdag 4 juli

Franse rechter begint onderzoek naar premier vanwege aanpak coronavirus

Frankrijk is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar voormalig premier Edouard Philippe en oud-ministers van Volksgezondheid Olivier Véran en Agnès Buzyn. Ze zouden niet adequaat hebben gereageerd op de coronapandemie. Dat meldt persbureau AFP vrijdagavond. Eerder op de dag stapte de gehele Franse regering op.

Na het beoordelen van 53 klachten van burgers, artsen, verenigingen en gedetineerden heeft een speciale rechtbank het onderzoek ingesteld. Over de details is op dit moment nog weinig bekend.

Lees ook: Macron treedt uit de schaduw van zijn premier

Minister Van Rijn wijst 140 miljoen steun aan voetbalsector af, kijkt per club wat nodig is

In plaats van 140 miljoen euro coronasteun aan de hele voetbalsector wil sportminister Martin van Rijn per club kijken hoeveel hulp nodig is. Dat heeft de minister meegedeeld aan KNVB-directeur Erik Gudde, bevestigt een woordvoerder van het ministerie vrijdagavond.

De KNVB diende een maand geleden samen met profclubs het steunverzoek in bij het kabinet. Die 140 miljoen euro ging echter uit van een heel ander scenario, zegt de woordvoerder. Namelijk eentje waarin clubs het aankomende seizoen geen inkomsten zouden hebben uit kaartverkoop. Maar er kan alweer gevoetbald worden en mogelijk is vanaf het begin van het nieuwe eredivisieseizoen publiek ook weer welkom.

Van Rijn wil nu met iedere club om tafel om te achterhalen wat eventuele financiële tekorten zijn. Clubs moeten eerst laten zien welke pogingen ze hebben gedaan om begrotingsgaten te dichten door bijvoorbeeld bij banken, gemeenten en sponsors aan te kloppen.

Lees ook: Financiële steun aan het betaald voetbal? De basis is al heel lang wankel

Air France bevestigt schrappen ruim 7.500 banen

Luchtvaartmaatschappij Air France, zustermaatschappij van KLM, schrapt tot het einde van 2022 in totaal ruim 7.500 banen. Het zijn niet allemaal ontslagen: in totaal 3.700 werknemers zijn tegen die tijd vertrokken door natuurlijk verloop. Dat heeft het bedrijf vrijdagavond bekendgemaakt, nadat dergelijke aantallen al weken in de media werden genoemd.

Het merendeel van de banen verdwijnt bij Air France zelf. Van de 41.000 banen verdwijnen er daar 6.560, waarvan meer dan 3.500 door natuurlijk verloop, zoals onder meer pensioenen en aflopende contracten. Dochtermaatschappij HOP! verliest met ruim duizend banen bijna de helft van haar ongeveer 2.400 banen. Een vijfde van de banen vervalt daar via natuurlijk verloop.

De luchtvaartmaatschappij zegt in te zetten op een vrijwillige vertrekregeling en vervroegd pensioen voor wie daarvoor in aanmerking komt. De details van het plan zullen eind juli bekendgemaakt worden. Dat geldt ook voor de holding Air France-KLM.

De omzet van Air France daalde door de coronacrisis 95 procent gedurende drie maanden. Op het dieptepunt verloor de luchtvaartmaatschappij 15 miljoen euro per dag. De Franse overheid heeft een steunpakket toegezegd met leningen en garanties ter waarde van 7 miljard euro.

Een Boeing 787 van Air France op het Charles-de-Gaulle vliegveld nabij Parijs. Foto Christian Hartmann/Reuters

Engeland: geen thuisisolatie meer voor reizigers uit Nederland

Reizigers uit 59 landen waaronder Nederland hoeven vanaf 10 juli niet meer veertien dagen in thuisisolatie bij aankomst in Engeland. Dat maakte de Britse overheid vrijdag bekend.

Op de lijst staan veel Europese landen en Caribische eilanden, maar ook Turkije, Vietnam en de Seychellen. Reizigers zonder symptomen van het coronavirus die in de veertien dagen voorafgaand aan hun bezoek alleen in landen op de lijst zijn geweest, hoeven vanaf volgende week vrijdag niet meer in isolatie. Reizigers uit andere landen moeten dat wel. Zweden en Portugal haalden de lijst niet. Het Portugese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde het „absurd” dat het Verenigd Koninkrijk blijft vasthouden aan quarantaine voor reizigers uit dat land, aldus persbureau Reuters.

In Schotland, Wales en Noord-Ierland geldt de quarantainemaatregel vooralsnog wel. De Britse overheid kondigt aan ergens in de komende dagen nieuwe reisadviezen voor die landen te gaan publiceren.

Corendon stelt omstreden hervatting Turkije-vakanties uit

Reisorganisatie Corendon heeft besloten om de hervatting van vakanties naar Turkije uit te stellen tot 22 juli of later. Dat laat de reisorganisatie vrijdag weten. De strandvakanties, die eerder vanaf 10 juli gepland stonden, waren omstreden omdat voor Turkije code oranje geldt.

Reizen die al gepland waren, worden uitgesteld. De nieuwe startdatum is een voorlopige schatting. De reisorganisatie zegt pas weer te gaan reizen als het reisadvies naar Turkije versoepeld is. Corendon doet dit onder voorbehoud dat er vanuit andere luchtvaartmaatschappijen ook geen vakantiereizen gepland worden.

De reden voor Corendon om de vakanties verder uit te stellen is de motie die woensdagnacht in de Tweede Kamer is aangenomen. De regering wordt in die motie opgeroepen om zo snel mogelijk de Kamer te informeren over beleid waarmee risicovolle vluchten geblokkeerd kunnen worden. Het nieuwe beleid voorkomt volgens Corendon dat er „oneerlijke concurrentie” zal ontstaan van andere luchtvaartmaatschappijen en reisorganisaties.

In totaal 123 Covid-19-patiënten in Nederlandse ziekenhuizen

Op dit moment worden twintig patiënten met Covid-19 verzorgd op een intensive care. Dat zijn er vijf minder dan donderdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC's worden zijn momenteel 103 mensen opgenomen die lijden aan de longziekte die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus.

Dit betekent dat er in totaal minder dan 125 Covid-19-patiënten opgenomen liggen in de Nederlandse ziekenhuizen. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg spreekt over een „zeer gunstig teken” en stelt dat er weer veel ruimte is voor reguliere zorg.

Johnson over openen pubs: laten we het nu niet verknallen

 • De belangrijkste voetbalcompetitie in Kazachstan is na een hervatting van twee dagen alweer geschorst vanwege een nieuwe uitbraak van het coronavirus. Dat meldt persbureau Reuters. Na een pauze van 3,5 maand kon de hoogste divisie van het Centraal-Aziatische land afgelopen woensdag doorgang vinden. In totaal werden vijf wedstrijden zonder publiek gespeeld, totdat de regering eerder deze week bepaalde een landelijke lockdown van 14 dagen in te voeren. Momenteel is van ruim 44.000 Kazachstanen bekend dat ze het coronavirus hebben of hadden. Volgens officiële tellingen zijn 188 inwoners van het land overleden aan de gevolgen van Covid-19. Sinds de opheffing van een eerdere lockdown in het land, midden mei, zou het aantal besmettingsgevallen met een factor zeven zijn gestegen.
 • Het Portugese parlement heeft vrijdag een extra budget van 4,3 miljard euro op de begroting goedgekeurd, om de economie en gezondheidszorg in het land te stutten. Het pakket behelst onder meer 1,6 miljard euro voor werkloosheidstrainingen en verlof- en belastingregelingen, meldt persbureau Reuters. Ook is 500 miljoen euro bestemd voor de nationale gezondheidsdienst. Grote oppositiepartijen hebben zich van de stemming onthouden, waarmee de 108 van 230 stemmen van de Socialistische Partij genoeg waren.
 • „Laten we het nu niet verknallen, mensen.” Met die woorden luidde premier Boris Johnson vrijdag het weekend in op LBC Radio, in de hoop dat Britten hun hernieuwde vrijheden niet zullen misbruiken en zich aan afstandsmaatregelen zullen houden. Vanaf dit weekend mogen pubs en restaurants in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst in maanden weer open. Critici betwijfelen of de keuze om de horeca op een zaterdag te openen, verstandig is. „Mijn boodschap is om met verstand van de zomer te genieten”, aldus Johnson.

Boris Johnson tijdens een bezoek aan een onderwijsinstelling in Dudley. Foto Paul Ellis / Reuters

Ook Europese Commissie keurt remdesivir goed

Virusremmer remdesivir is als eerste middel tegen Covid-19 goedgekeurd door de Europese Commissie na een versneld besluitproces. Ruim een week geleden kreeg het middel al goedkeuring van de Europese medicijnautoriteit EMA, maar de Commissie moest de goedkeuring nog formaliseren. Remdesivir kan worden ingezet bij ernstig zieke coronapatiënten die zuurstof toegediend krijgen. Uit onderzoek is gebleken dat patiënten die met het middel worden behandeld gemiddeld vier dagen sneller genezen.

Ook lijkt de kans op overlijden kleiner, zo schrijft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het is nog onduidelijk of het medicijn dat de aanmaak van nieuwe virusdeeltjes afremt ook werkt bij minder zieke patiënten. Remdesivir wordt gemaakt door de Californische farmaceut Gilead, dat het patent heeft op het middel.

De Europese goedkeuring komt relatief laat, aangezien de Amerikaanse medicijnautoriteit FDA al begin mei goedkeuring gaf aan het middel. Inmiddels hebben de Verenigde Staten vrijwel alle voorraden van remdesivir opgekocht, wat betekent dat het medicijn de komende maanden niet beschikbaar is voor de rest van de wereld, incluis Europa.

De goedkeuring van de EMA geldt voor een jaar. Wel moet er nog nader onderzoek gedaan worden naar het geneesmiddel, dat aanvankelijk ontwikkeld was voor het ebolavirus. Het stond niet als zodanig geregisterd omdat klinisch onderzoek nog niet genoeg resultaten had opgeleverd. In december van dit jaar moet Gilead nog aanvullende informatie over het medicijn aanleveren.

Ieder voor zich: de toon is gezet volgens virologen

Utrecht en Dordrecht verbieden coronaprotesten

Een protest tegen de coronamaatregelen in Dordrecht aanstaande zondag mag niet doorgaan. Dat heeft burgemeester Wouter Kolff bepaald, bevestigt een woordvoerder vrijdag aan NRC. De reden voor de afgelasting is dat de veiligheid, de openbare orde en de gezondheid niet konden worden gewaarborgd bij de protesten.

De protestgroep, Dordrecht in Verzet, kan volgens de gemeente niet genoeg ervaren mensen inbrengen die het protest in goede banen kunnen leiden. Daarnaast was er volgens de woordvoerder onduidelijkheid over het aantal mensen dat zou komen protesteren. De protestgroep is het niet eens met de komst van de spoedwet en met alle coronamaatregelen die zijn genomen. Zij vrezen onder andere voor de economische impact.

Ook in Utrecht is besloten om een protest tegen de coronamaatregelen komend weekend te verbieden, heeft waarnemend burgemeester Peter den Oudsten besloten in overleg met de veiligheidsregio en politie. Er zouden signalen zijn dat er relschoppers de demonstratie wilden gebruiken om naar de stad te komen, waardoor de veiligheid ook daar niet gewaarborgd kon worden.

Een „vrijheidsmars” die in Amsterdam gepland staat voor aanstaande zondag gaat vooralsnog wel door.

Een demonstratie tegen de 1,5-metersamenleving in Den Haag in juni wordt door de politie beëindigd. Foto Merlin Daleman

Beijing versoepelt maatregelen, nieuwe besmettingspiek Israël

 • Inwoners van een aantal wijken in de Chinese hoofdstad Beijing waar weinig besmettingen voorkomen, hoeven vanaf zaterdag niet langer een negatief testbewijs met zich mee te dragen als bewijs om de stad te verlaten. Dat hebben autoriteiten bekendgemaakt, meldt persbureau Reuters vrijdag. Tot nu toe moesten inwoners van deze wijken, waar de afgelopen twee weken geen nieuwe besmettingsgevallen zijn genoteerd, een dergelijk bewijs bij zich dragen. De beperkingen voor wijken waar het risico op besmetting gematigd tot hoog is, blijven wel bestaan. De autoriteiten bepalen in welke categorie een wijk valt. Vorige maand zag Beijing plaatselijke clusters van nieuwe uitbraken van het virus, die hoogstwaarschijnlijk terug te herleiden zijn naar een markt in de stad. Toen dit aan het licht kwam, werden direct lockdowns van een aantal wijken afgekondigd en ook reisbeperkingen in en naar de stad ingesteld.
 • Een nieuwe opleving van het coronavirus in Israël heeft premier Benjamin Netanyahu doen besluiten nieuwe beperkingen in te voeren. Momenteel kent Israël een toename van ongeveer duizend nieuwe gevallen per dag, het hoogste aantal sinds de pandemie in het land begon. Dat melden Israëlische media vrijdag. In afgesloten ruimten mogen nog maximaal twintig mensen bijeenkomen. Voor bars, restaurants, nachtclubs en gebedshuizen is de regeling iets soepeler: zij mogen binnen maximaal vijftig gasten of bezoekers ontvangen. Tot nu toe mochten binnen tot 250 mensen bijeenkomen en vijftig in gebedshuizen. In restaurants was honderd het maximum.
 • Bijna 7 miljoen ingekochte mondkapjes in Hongkong blijken niet gecertificeerd, terwijl ze dat wel hadden moeten zijn. De mondkapjes werden ingekocht door de Logistieke Overheidsdienst (GLD) en ongeveer de helft ervan is al naar elf verschillende bestuurlijke departementen van de regio uitgestuurd. De mondkapjes waren onder meer bestemd voor de posten Sociale Zekerheid en Voedsel & Milieuhygiëne. Dat meldt de South China Morning Post vrijdag. Vier mensen zouden gearresteerd zijn voor de verkoop van de neppe mondkapjes. De gearresteerden waren de baas, directeur en twee medewerkers van twee verschillende firma's die de mondkapjes aan de GLD leverden.

Scheidingsadvocaten: afname in aantal aanvragen voor echtscheiding

Ruim de helft van de Nederlandse scheidingsadvocaten en -mediators heeft de afgelopen twee maanden een afname in het aantal nieuwe scheidingsaanvragen gezien. Dat blijkt uit een enquête van de Nederlandse vereniging voor Familie- en Erfrecht Advocaten Scheidingsmediators (vFAS) onder 302 scheidingsadvocaten en -mediators.

55 procent van de ondervraagden stelde aan een 'lichte of flinke' afname te zien in het aantal nieuwe zaken ten opzichte van eerdere maanden. Ongeveer 15 procent zag een lichte tot flinke toename in het aantal zaken, een kwart van de respondenten stelde ongeveer evenveel nieuwe aanvragen te hebben gekregen.

De advocaten en mediators denken dat het gebrek aan financiële zekerheid door de pandemie de belangrijkste reden is voor mensen om (nog) geen scheiding aan te vragen. Bijna 80 procent van de respondenten die hun aanvragen zagen teruglopen denken dat dit één van de redenen is. Dertig procent denkt dat mensen zich meer zorgen maken om huisvesting na de scheiding als gevolg van de coronacrisis.

Van degenen die het aantal aanvragen zagen toenemen, zegt 8 procent te denken dat dit komt door de coronacrisis. Vier op de vijf advocaten en mediators weet niet waarom het aantal aanvragen is toegenomen. Bijna 70 procent van de respondenten verwacht wel dat het aantal scheidingszaken de komende maanden toe zal nemen.

Minder draagvlak voor anderhalve meter, wel begrip voor hygiënemaatregelen

Het draagvlak voor de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de afgelopen weken afgenomen. Dat blijkt vrijdag uit onderzoek van het RIVM en de GGD'en. Zo is momenteel 67 procent van de respondenten het eens met de regel dat zoveel mogelijk thuisgewerkt moet worden, tegenover bijna 82 procent begin mei. Ook staat 'slechts' 82,5 procent van de mensen nog achter de anderhalvemeterregel; begin mei was dat nog zo'n 94 procent. Het RIVM heeft vijftigduizend mensen ondervraagd in de periode van 17 tot en met 21 juni.

Ook het naleven van de afstandsregel blijkt moeilijker. Het aantal mensen dat het houden van afstand makkelijk of heel makkelijk vindt, is met 18 procentpunt gedaald naar 45 procent. De ondervraagden geven aan dat het houden van de anderhalve meter afstand in ruim de helft van de situaties daadwerkelijk lukt. Driekwart geeft aan dat afstand houden lukt in bioscopen en theaters, ruim de helft zegt hetzelfde over de horeca. Afstand houden is op die plekken voor veel mensen makkelijker dan in supermarkten (13 procent) of op de werkvloer (24 procent).

Twee op de vijf Nederlanders zijn de afgelopen week naar eigen zeggen op een drukke plek geweest waar het houden van anderhalve meter afstand onmogelijk was. Van hen besloot een kwart de drukke plek te verlaten. Hoewel negen op de tien mensen het eens zeggen te zijn met de maatregel om drukte te vermijden, vindt 15 procent het moeilijk of zelfs heel moeilijk om de maatregel ook daadwerkelijk na te leven.

Onduidelijkheid

Verder zijn minder Nederlanders het eens met de inmiddels teruggedraaide regel dat het openbaar vervoer alleen voor noodzakelijke reizen mocht worden gebruikt. Tegelijkertijd is het draagvlak voor het verplicht dragen van een mondkapje in het ov volgens het RIVM met 11 procentpunt toegenomen. De hygiënemaatregelen zoals handen schudden vermijden en hoesten en niezen in de elleboog, kunnen nog steeds op veel draagvlak rekenen (88 tot 94 procent).

Tot slot vinden Nederlanders het niet duidelijk genoeg welke maatregelen wanneer gelden. Twee derde van de respondenten maakt kenbaar de maatregelen „onlogisch” of „moeilijk te begrijpen” te vinden. 53 procent zou desondanks de maatregelen zo goed mogelijk op willen volgen, maar 40 procent zegt door voornoemde onduidelijkheid in de war te raken of minder gemotiveerd te worden om zich aan de regels te houden.

De anderhalvemeterregel blijft voorlopig van kracht. Zo zou het leven eruit zien als iedereen zich altijd aan die regel zou houden: Anderhalve meter - zo maken we de samenleving passend

Noord-Korea: 'virusbestrijding schitterend succes'

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-heeft laten weten dat zijn land een glansrijke overwinning heeft geboekt op het coronavirus. Staatspersbureau KCNA bericht dat Noord-Korea de virusuitbraak onder controle heeft. Het land sloot de grenzen eind januari en trof verdere maatregelen zoals het verplicht stellen van het dragen van gezichtsmaskers om de virusverspreiding tegen te gaan. Of Noord-Korea weinig dan wel geen virusgevallen kent, is niet te achterhalen gezien de geïsoleerde staat van het land.

De Noord-Koreaanse leider noemde het gevecht tegen het virus een „schitterend succes”, maar waarschuwde ook voor het afzwakken van de virusmaatregelen. „De kwaadaardige besmettelijke ziekte blijft bestaan in de buurlanden.”

In juni waarschuwde een VN-rapporteur voor de toename van honger en armoede door het virus in het geïsoleerde land. Door het sluiten van de grens is de handel met China sterk afgenomen. De BBC schrijft dat er nog steeds geen vrachtverkeer wordt binnengelaten, waardoor onder meer medische hulpmiddelen aan de grens staan te wachten.

Ook in mei nog afname kankerverwijzingen

Artsen van het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam zagen in mei nog een afname van 30 procent in het aantal verwijzingen van kankerpatiënten ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis vrijdag tegenover NRC. In mei 2019 kwamen er 1050 doorverwijzingen voor kankerspecialismen binnen, in mei 2020 waren dat er 738. Artsen maken zich zorgen dat mensen nog bang zijn om naar het ziekenhuis te komen, zeggen zij tegenover De Telegraaf.

Het aantal doorverwijzingen voor reguliere zorg was tijdens het hoogtepunt van de virusuitbraak sterk verminderd. In de periode tussen half maart en 22 mei liep het aantal kankerpatiënten in ziekenhuizen met ongeveer de helft terug. Nu er minder coronapatiënten op IC's liggen, moet de reguliere zorg weer terug op het oude niveau komen. Het is echter nog de vraag hoe snel dit gaat.

Lees ook: Puzzelen op de volgende coronagolf

VS melden recordaantal van ruim 53.000 nieuwe Covid-19-gevallen

In de Verenigde Staten zijn donderdag meer dan 53.000 nieuwe gevallen van Covid-19 gemeld, een nieuw record voor het land. Dat meldt persbureau AFP op basis van cijfers van Johns Hopkins University in Maryland.

Het cijfer heeft het totale aantal vastgestelde gevallen in de VS aan de vooravond van de nationale feestdag 4 juli op meer dan 2,7 miljoen gebracht. Het totale aantal sterfgevallen is met 649 opgelopen tot ruim 128.600.

Woensdag werden ruim 51.000 nieuwe gevallen gemeld. De dagelijkse aantallen liggen ongeveer tweemaal zo hoog als een maand geleden, en hoger dan tijdens de eerdere piek van de pandemie in de VS in april en mei.

De stijging van het aantal nieuwe gevallen betekent een verdere intensivering van de pandemie in de VS. Die verheviging heeft zich de afgelopen weken vooral in het zuiden en het westen van het land afgetekend. In vier staten in dat gebied - Californië, Arizona, Texas en Florida - werden donderdag ongeveer 25.000 nieuwe besmettingen gemeld, bijna de helft van het landelijke totaal. In veertig van de vijftig staten steeg donderdag het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen, meldt persbureau AP.

De toename wordt door waarnemers toegeschreven aan te vroege heropening door een groot aantal staten en gebrek aan inachtneming van anticoronamaatregelen als social distancing en het dragen van mondkapjes. De gouverneur van Texas heeft het dragen van gezichtsbedekking donderdag voor grote delen van de staat verplicht gesteld, ondanks eerder verzet tegen die stap.

„Wat we hebben gezien is een zeer verontrustende week”, zei Anthony Fauci, de topviroloog van de Amerikaanse overheid, tijdens een livestream van de American Medical Association. Fauci waarschuwde dat als Amerikanen zich niet gaan houden aan coronamaatregelen, „we in ernstige moeilijkheden raken”.

Het aantal nieuwe vastgestelde gevallen in de VS benadert het hoogste aantal op één dag ooit ter wereld. Dat record, 54.771, werd op 19 juni gevestigd in Brazilië, schrijft Reuters.

Texas stelt gezichtbedekking voor velen verplicht

De gouverneur van de Amerikaanse staat Texas heeft donderdag een bevel uitgevaardigd om het dragen van gezichtsbedekking in grote delen van de staat verplicht te stellen. De maatregel is een poging om een sterke groei van besmettingen en ziekenhuisopnames te beteugelen. Dat melden internationale persbureaus.

Volgens gouverneur Greg Abbott is het bevel, dat hij bekendmaakte in een videotoespraak, noodzakelijk om een nieuwe sluiting van de economie van Texas te voorkomen. Mondkapjes worden verplicht in alle openbare gebouwen en op straat, wanneer het onmogelijk is om minstens twee meter afstand te houden. Het bevel geldt voor alle counties van Texas met meer dan twintig gevallen van Covid-19.

Het dragen van mondkapjes is niet populair bij Republikeinse partijgenoten van Abbott, die in mei vaart maakte met heropening van de staat. Eerder zei Abbott dat zijn regering het dragen van gezichtsbedekking niet verplicht zou stellen. Hoewel Texas, wat bevolking betreft de tweede staat van de VS, in april en mei relatief gespaard bleef, is de staat nu een coronavirushotspot. Donderdag werden er bijna achtduizend nieuwe gevallen gemeld.

Volgens Abbott is de stap daarom onvermijdelijk. „In de afgelopen weken is er een snelle en aanzienlijke piek in gevallen van het coronavirus”, zei hij. „We moeten ons opnieuw inzetten om de verspreiding te vertragen. Maar deze keer willen we dat doen zonder Texas opnieuw te sluiten.”

Twitter avatar GovAbbott Gov. Greg Abbott Wearing a face covering in public is proven to be one of the most effective ways to slow the spread of #COVID19 while continuing to keep Texas businesses open. Texans should wear a face covering for the health of their families, friends, and for all fellow Texans. https://t.co/5oWVfZMsph

Ongeveer twee derde van de 254 regio's van Texas heeft minstens twintig gevallen van Covid-19. De rest krijgt vooralsnog een uitzondering op de verplichtstelling van het dragen van mondkapjes.

Inwoners van Texas dragen mondkapjes bij een informatiepunt over werkgelegenheid, donderdag in El Paso, Texas. Foto Cengiz Yar / Getty Images / AFP

Het laatste nieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus dat de longziekte Covid-19 veroorzaak. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van donderdag:

 • Voetbalsupporters die op de tribune een clublied aanheffen, riskeren volgens een nieuwe richtlijn van voetbalbond KNVB een stadionverbod van drie maanden.
 • Afrikaanse landen zijn de afgelopen drie maanden bijna 50 miljard euro aan inkomsten uit de reis- en toerismebranche misgelopen.
 • Volgens Surinaamse media zijn drie van de vier partijleiders van de beoogde regeringscoalitie in Suriname positief getest op het coronavirus, onder wie parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk.
Lees hier: het blog van woensdag terug