Raad Rotterdam wil Aboutaleb nog zes jaar als burgemeester

Herbenoeming Aboutaleb is de tweede Rotterdamse burgemeester ooit die een derde termijn krijgt. Zijn nieuwe termijn loopt tot 2027.
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, maandag bij aankomst op het provinciehuis van Utrecht. Aboutaleb overlegt daar over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten.
Ahmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, maandag bij aankomst op het provinciehuis van Utrecht. Aboutaleb overlegt daar over de coronamaatregelen met burgemeesters van de 25 grootste gemeenten. Foto Jeroen Jumelet / ANP

De gemeenteraad van Rotterdam heeft burgemeester Ahmed Aboutaleb voorgedragen voor een derde termijn van zes jaar als burgervader. Dat heeft de raad donderdagavond bekendgemaakt na een vergadering over Aboutalebs herbenoeming. Deze aanbeveling is kenbaar gemaakt aan de commissaris van de koning in Zuid-Holland, Jaap Smit.

Lees ook: De Rotterdamse raad vergadert: „Moeten we nog iets uit drukken nu?”

Dat Aboutaleb is voorgedragen voor een derde termijn is geen verrassing. Tevens heeft hij al eerder te kennen geven een derde termijn na te streven. Het advies is voorbereid door de vertrouwenscommissie herbenoeming burgemeester, voorgezeten door Lies Roest, raadslid namens GroenLinks. De inhoud van de aanbeveling en van de gemeenteraadsvergadering blijven volgens wettelijke voorschriften geheim. Ook de stemverhouding in de gemeenteraad is geheimgehouden. Volgens Roest is de profielschets op basis waarvan Aboutaleb voor diens eerste termijn werd benoemd, sindsdien ongewijzigd gebleven.

De huidige termijn van Aboutaleb, die burgemeester is van de havenstad sinds 2009, eindigt op 5 januari 2021. De aanbeveling van de gemeenteraad moest volgens de procedure uiterlijk vier maanden voor die datum, 5 september, worden uitgebracht. Zijn nieuwe termijn loopt tot 2027.

Zeldzame voordracht

De voordracht van de burgemeester voor een derde termijn is zeldzaam in Rotterdam. Alleen oud-burgemeester Bram Peper, die aantrad in 1982, begon aan een derde termijn, maar brak die in 1998 voortijdig af om minister van Binnenlandse Zaken te worden in het kabinet-Kok II. Smit stuurt de aanbeveling door aan de minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren (D66). Het besluit tot herbenoeming wordt per koninklijk besluit genomen.