Meer dan tachtig doden bij protesten Ethiopië na dood zanger

Ethiopië In een reactie op de dood van zanger Hachalu Hundessa gingen honderden jongeren de straat op in de hoofdstad Addis Abeba en de westelijke regio Oromiya.
Inwoners van Ethiopië verzamelden zich na de dood van zanger Hachalu Hundessa op dinsdag.
Inwoners van Ethiopië verzamelden zich na de dood van zanger Hachalu Hundessa op dinsdag. Foto Stephen Maturen/Getty Images

Meer dan tachtig mensen zijn in de Ethiopische regio Oromia omgekomen bij protesten die dinsdag ontstonden na de dood van zanger Hachalu Hundessa. Dat heeft de politie tegen een Ethiopische nieuwszender gezegd, meldt persbureau Reuters woensdagavond. Onder de doden bevinden zich 78 burgers en drie medewerkers van de veiligheidsdiensten. Mogelijk loopt het aantal nog verder op, omdat de slachtoffers in hoofdstad Addis Abeba hier niet bij zijn meegerekend.

Hundessa, een belangrijk figuur tijdens de antiregeringsdemonstraties van 2019, werd maandag doodgeschoten. Premier Abiy Ahmed beloofde dinsdag dat er een onderzoek naar de dood van de zanger wordt ingesteld.

Confrontaties

Dinsdag gingen honderden jongeren in Addis Abeba en in steden verspreid over de westelijke regio Oromia de straat op. Bij confrontaties tussen de demonstranten en de oproerpolitie zouden aan beide kanten slachtoffers zijn gevallen. Een woordvoerder zegt tegen Reuters dat de politie niet voorbereid was op de demonstraties.

Hundessa was van Oromese komaf. De Oromo vormen de grootste etnische groep in het Afrikaanse land en werden lange tijd onderdrukt en gediscrimineerd. Zij initieerden in 2018 de grootschalige protesten tegen de regering. De liedjes van Hundessa werden veelvuldig ingezet als protestnummers.

Spanningen

Dinsdag werd ook bekend dat de Ethiopische politie mediamagnaat en oppositieleider Jawar Mohammed heeft opgepakt met het doel de spanningen in de Oromia-regio te temperen, meldt persbureau AFP. Bij een gewapende confrontatie tussen bodyguards van Mohammed en de politie zou dinsdag een politieagent om het leven zijn gekomen, waarna de oppositieleider samen met 34 anderen werd gearresteerd. Mohammed geldt als een criticus van premier Ahmed.

Verschillende media meldden dinsdag ook dat het internet in Ethiopië was afgesloten. Dat gebeurde tijdens eerdere protesten tegen de regering ook.