Vanaf donderdag verbod veetransport bij extreme hitte

Dierenwelzijn Met de sector waren eerder afspraken over veetransport op warme dagen gemaakt, maar volgens minister Schouten hield niet iedereen zich hieraan.
Koeien in een vrachtwagen.
Koeien in een vrachtwagen. Foto Evert Elzinga/ANP

Vanaf donderdag zijn veetransporten bij temperaturen vanaf 35 graden verboden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de veesector hadden hiervoor eerder voorschriften opgesteld, maar volgens minister Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) werden die eerder niet „door iedereen nagekomen”. Schouten kondigde het verbod daarom vorig jaar al aan en stuurde hierover woensdag meer informatie naar de Tweede Kamer.

Bij veetransporten vorige zomer kwamen door warme temperaturen veel dieren om het leven. In de toekomst worden er meer warme periodes verwacht. Daarom heeft het kabinet ook besloten dat transporten die langer dan acht uur duren en waarbij het onderweg 30 graden of warmer kan worden, niet mogen doorgaan.

Lees ook: Zorgen om varkens vanwege kans op ‘hittestress’

De NVWA gaat dierentransporten bovendien strenger controleren bij weersvoorspellingen van 27 graden of hoger. Het vervoeren van dieren bij hoge temperaturen kan namelijk leiden tot hittestress. Met de sector werd eerder afgesproken dat bij hitte per wagen minder dieren mogen worden vervoerd en er extra gekoeld moet worden. Wanneer de temperatuur buiten fors oploopt, mogen slachthuizen nu ook eerder beginnen met de slacht.

Stichting Wakker Dier schatte vorig jaar dat de zomerse hitte van 2019 aan 163.000 dieren het leven kostte. Dierenrechtenorganisaties uitten daarop kritiek op het beleid van het ministerie van Landbouw. Zij vonden de temperatuurvoorschriften te vrijblijvend en pleitten voor wettelijke maatregelen.