Spoorwegen

‘Maak internationale treinreizen efficiënter’

Om internationale reizen met de trein aantrekkelijker en makkelijker te maken, is geen nieuwe en dure infrastructuur nodig. Er kan nog veel gewonnen worden met de bestaande spoornetwerken. Dat schrijven adviesraden op het gebied van duurzaamheid in Nederland, België, Luxemburg en Duitsland en de Europese koepelorganisatie EEAC in een brief aan de Europese Commissie.

In Nederland is de brief ondertekend door de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Om treinreizen te stimuleren, moet het volgens de Rli vooral efficiënter en comfortabeler worden. Spoorvervoerders en overheden zijn nu vooral bezig met hun eigen binnenlandse markt en hebben te weinig oog voor de internationale verbindingen. Ook de dienstverlening kan volgens de Rli beter. „Internationale treinreizigers hebben nog altijd te maken met gebrekkige reisinformatie, ingewikkelde boekingsprocedures, matig comfort, onbetrouwbare dienstregeling en een te klein aantal en te trage treinen.”

Een van de aanbevelingen die de Rli doet, is dat de Europese Commissie ervoor zorgt dat er goede afspraken gemaakt worden voor goede spoorverbindingen tussen belangrijke Europese steden die met de trein in drie of vier uur bereikbaar zijn.

Volgens de Rli is dit een goed moment om iets te doen aan het internationale spoorvervoer in Europa. Verschillende branches in de transportsector zijn door de coronacrisis afhankelijk geworden van overheidssteun. Die steun zou gebruikt kunnen worden als „stimulans” om de branche te verduurzamen en efficiënter te maken. (NRC)