Luchtvaart

Massaontslag bij vliegtuigbouwer Airbus: 15.000 banen geschrapt

Vliegtuigfabrikant Airbus wil wereldwijd 15.000 banen schrappen als gevolg van de coronacrisis. De banen verdwijnen nog voor het einde van de zomer van 2021, zo maakt het bedrijf dinsdag bekend. De reorganisatie moet nog wel langs de vakbonden. De meeste banen verdwijnen in Frankrijk (5.000) en Duitsland (5.100). In die landen worden er ook banen geschrapt bij dochterondernemingen Stelia en Premium Aerotec, die zich beide richten op ruimtevaart. Daarnaast gaan er banen verloren in het Verenigd Koninkrijk (1.700), Spanje (900) en nog eens 1.300 buiten Europa. Airbus zet regelingen op voor vrijwillig vertrek, vervroegde uittreding en langdurige deeltijdwerk. Al kunnen gedwongen ontslagen „op dit moment niet worden uitgesloten”, schrijft de Europese vliegtuigbouwer. (NRC)