Italiaanse politie vindt veertien ton amfetamine afkomstig van IS

Drugsvangst In drie zeecontainers in de haven van de Italiaanse stad Salerno heeft de politie 84 miljoen amfetaminepillen gevonden, afkomstig van IS. Volgens de politie is het de grootste vangst ooit van de drugs.
De drugsvangst bestond uit 84 miljoen tabletten, verstopt in drie zeecontainers.
De drugsvangst bestond uit 84 miljoen tabletten, verstopt in drie zeecontainers. Foto Reuters

De Napolitaanse politie heeft veertien ton amfetamine gevonden in de haven van de stad Salerno. De drugs zouden geproduceerd zijn door Islamitische Staat. Dat meldt de Italiaanse politie-eenheid Guardia di Finanza woensdag. De straatwaarde van de drugs, die bestaat uit 84 miljoen tabletten, wordt op 1 miljard euro geschat. Volgens de politie is de drugs bedoeld voor de verkoop, om zo terroristische aanslagen te financieren.

De Italiaanse politie spreekt van de grootste inbeslagname van amfetaminetabletten ooit wereldwijd. De pillen waren voorzien van het ‘captagon’-logo, wat er volgens de politie op wijst dat de drugs inderdaad afkomstig zijn van Islamitische Staat. Captagon is een amfetamine-achtige stof waar het uithoudings- en concentratievermogen door verbeteren. Het verboden middel zou daarom veel tijdens oorlogen worden gebruikt. Het wordt ook wel de jihaddrug genoemd. In het Midden-Oosten is captagon ook populair tijdens het uitgaan.

Drie zeecontainers

De pillen waren verdeeld over drie zeecontainers die aankwamen in de haven van Salerno, een stad iets ten zuiden van Napels. De tabletten waren verborgen in papiercilinders en machines die zo waren gebouwd dat scanapparaten de inhoud niet konden achterhalen. Twee weken geleden onderschepte de Italiaanse politie eveneens in de haven van Salerno een container met meer dan 1 miljoen amfetaminepillen en 2.800 kilo hasj. Die drugs waren ook voorzien van het captagon-logo.

De Guardia di Finanza zegt dat bij de verdere distributie van de drugs mogelijk een consortium van criminele bendes betrokken is. Zij zouden de pillen over Europa verspreiden. Door de coronapandemie is de productie en distributie van drugs in Europese landen grotendeels stil komen te liggen, waardoor handelaren ontvankelijk zouden zijn geworden voor verboden middelen uit Syrië.