Opinie

Inheemse stammen

Marcel van Roosmalen

Vorige week hield ik met de ‘Fotograaf des Vaderlands’, Jan Dirk van den Burg, een lezing over ‘leven en werken onder het systeemplafond’ onder het mosgroene systeemplafond van boekhandel Blokker in Heemstede. Met boekpromotie heeft zo’n samenzijn in coronatijd weinig meer te maken, ik vrees dat we elkaars en vooral de eigen stem graag horen. De 25 aanwezigen die op stoelen op grote afstand van elkaar naar ons luisterden, vormden een welwillend decor. De gemiddelde leeftijd lag boven de zestig, af en toe kregen ze van de boekhandelaar een glas water zodat ze het in ieder geval tot het einde volhielden, want Jan Dirk had 1.168 foto’s meegenomen.

Af en toe was er interactie tussen hen en ons waaruit bleek dat corona nul impact heeft gehad op Heemstede, en zeker niet op het welvarende deel.

„Het waait wel over en anders niet”, vatte een man de heersende opinie samen. „Ik ben al jaren gestopt met werken. U moet nog even?”

De vraag bleek aan mij gericht.

„Ja”, antwoordde ik, „ik moet nog even.”

Andere vraag, van een vrouw die net als ik in Velp heeft gewoond.

Of het geen leuk idee was om als vervolgproject samen inheemse stammen te gaan bezoeken.

„Is het niet leuk om het blikveld wat te verruimen?”

Ik moet de vrouw wat ongemakkelijk hebben aangekeken, want hoe kom je op zo’n vraag. Later bleek dat we voor een poster van het boek Before They Pass Away van Jimmy Nelson zaten. „Adembenemend mooie foto’s van bijzondere stammen van over de hele wereld, vastgelegd in hun natuurlijke omgeving.”

Ik zei maar eerlijk dat ik de drempel best hoog vond om dat nu met al die discussies te pitchen, maar dat ik het idee an sich, hoewel dus al eerder uitgevoerd, verder prima vond.

De vrouw: „Ik zou zeggen: aan de slag!”

Op de terugweg zei Jan Dirk voor de zekerheid toch maar even dat hij niet per se met mij langs uitstervende stammen op andere continenten hoefde en dat Jimmy Nelson vanaf zijn geboorte geen hoofd- en lichaamshaar had en dat hij die stamleden waarschijnlijk wel in de kleding van hun grootouders had moeten praten.

Ja, als het zo moest, kon je alles wel vastleggen.

We vonden elkaar in de boektitel, jammer dat een van ons daar niet op was gekomen, want Before They Pass Away was ook een prima deksel voor op onze werkstukken geweest, en op avondjes in boekhandels in het bijzonder.

Marcel van Roosmalen schrijft op deze plek een wisselcolumn met Ellen Deckwitz.