Ethiopië

Bloedige rellen na doodschieten protestzanger

Zanger Hachalu Hundessa
Zanger Hachalu Hundessa Still uit videoclip/Oromo Music

Honderden Ethiopische jongeren gingen dinsdag de straat op in reactie op de dood van zanger Hachalu Hundessa, berichtten internationale persbureaus.

In Addis Abeba, de hoofdstad van Ethiopië, werden branden gesticht. De internetverbindingen in het Oost-Afrikaanse land leken te zijn platgelegd, wat vaker gebeurt bij politieke protesten. Op meerdere plekken in de regio Oromië braken in de loop van de dag ook protesten uit.

Zeker vijf betogers en één politieagent zijn omgekomen. Dinsdagavond meldden Ethiopische autoriteiten dat zo'n 35 mensen zijn opgepakt.

De dood van de 36-jarige Hundessa, die zong over de onderdrukking van de Oromo-bevolkingsgroep, werd maandag bekendgemaakt. Het is onduidelijk is wat precies is gebeurd. Verschillende verdachten zouden zijn opgepakt.

Premier Abiy Ahmed sprak via Twitter zijn medeleven uit en riep op tot kalmte. Voormalig politiek gevangene Hundessa was een prominente figuur bij de antiregeringsprotesten in Ethiopië in oktober 2019, waarbij tientallen doden vielen. Hij wordt donderdag begraven.