Grote brand in ondergrondse parkeergarage Alkmaar

Singelgarage Onduidelijk is nog hoe de brand kon ontstaan. In de ondergrondse garage zijn ontploffende autobanden te horen. Er is niemand gewond geraakt en een verdachte aangehouden.
In de ondergrondse parkeergarage Singelgarage aan het Ritsevoort in Alkmaar woedt een grote brand.
In de ondergrondse parkeergarage Singelgarage aan het Ritsevoort in Alkmaar woedt een grote brand. Foto Michel van Bergen/ANP

Er woedt woensdag een grote brand in een ondergrondse parkeergarage in Alkmaar. Dat meldt de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord op Twitter. Er staan naar schatting 150 auto’s in de Singelgarage. Volgens de brandweer zijn ontploffende autobanden te horen. De politie heeft een verdachte aangehouden en voor verhoor naar het bureau gebracht, meldt persbureau ANP.

De brandweer heeft een aantal wegen afgesloten en waarschuwt omwonenden en bedrijven de deuren en ramen dicht te houden. „Blijf uit de rook. Rook is altijd schadelijk.” Een van de afgesloten wegen leidt naar een ziekenhuis. Er is een omleiding om te zorgen dat die bereikbaar blijft. De brand ontstond rond 06.30 uur woensdagochtend en er waren geen personen aanwezig in de garage, zegt de brandweer.

Omdat de brand ondergronds is, ontstond snel veel rook en hitte. Dat maakte de brand moeilijk bereikbaar voor brandweerpersoneel. Om die reden zijn zogeheten blusrobots ingezet. De blusrobots zijn „zeer effectief” laat een woordvoerder van de brandweer weten, „de ergste fase van de brand is nu voorbij”.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. „Er zijn allerlei geruchten. Zoals dat deze ontstaan zou zijn door elektrische voertuigen”, zegt de woordvoerder. Volgens de woordvoerder zijn er geen aanwijzingen dat dit het geval is.

Twitter avatar regio15 Regio15.nl Foto van de #blusrobot die vanuit onze regio naar de zeer grote brand in de parkeergarage aan de #Ritsevoort in #Alkmaar is gestuurd. Deze kan ook worden gebruikt om een ruimte te ventileren. https://t.co/MQ9GNczeJN