180 demonstranten Hongkong aangehouden na invoering veiligheidswet

Veiligheidswet Voor het eerst zijn er in Hongkong mensen aangehouden onder de nieuwe veiligheidswet die dinsdag werd aangenomen. Ook zijn er zo’n 180 demonstranten gearresteerd op andere grond.
De politie houdt een spandoek op waarmee wordt gewaarschuwd dat de demonstranten kunnen worden aangehouden volgens de nieuwe wet.
De politie houdt een spandoek op waarmee wordt gewaarschuwd dat de demonstranten kunnen worden aangehouden volgens de nieuwe wet. Foto Vincent Yu/AP

Voor het eerst zijn er in Hongkong mensen opgepakt voor het overtreden van de nieuwe veiligheidswet die dinsdag door China is aangenomen. De eerste demonstrant die woensdag werd aangehouden droeg een vlag bij zich die symbool staat voor de onafhankelijkheid van Hongkong ten opzichte van China, later werd een vrouw aangehouden omdat zij met een Britse vlag zwaaide en opriep tot onafhankelijkheid. Daarna zijn nog vijf mensen op basis van de wet aangehouden, naast ongeveer 180 demonstranten vanwege samenscholing en andere vergrijpen. Dat meldt de politie van Hongkong.

Lees ook: Beijing kan laatste verzet nu de kop indrukken

De aanhoudingen vonden plaats bij een protest tegen de jaarlijkse viering dat de voormalige Britse kolonie op 1 juli 1997 in Chinese handen overging. Bij het protest waren honderden mensen op de been. De politie gebruikte traangas en een waterkanon om de demonstranten uiteen te jagen en waarschuwde meerdere malen dat zij volgens de nieuwe wetgeving mogelijk in overtreding waren. „Stop met het overtreden van de wet,” waarschuwt zij via Twitter.

De veiligheidswet, die onder meer opstandigheid in Hongkong strafbaar stelt, werd unaniem aangenomen door de top van het Chinese parlement en op dinsdagavond van kracht. Binnen de wetgeving worden separatisme, terrorisme, het omverwerpen van de staat en het heulen met buitenlandse machten strafbaar gesteld. Op alle vier de punten kan tot levenslange gevangenisstraf worden geëist.

Uitleveringswet

Critici van de nieuwe wet vrezen voor de autonomie van Hongkong. Activiteiten van de prodemocratische beweging kunnen worden gevolgd en door een rechter in China beoordeeld. Daarmee heeft China de facto bereikt wat het eerder probeerde toen in Hongkong een uitleveringswet werd voorgesteld, namelijk dat inwoners van Hongkong onder Chinese autoriteit worden berecht.

Vanuit de Europese Unie is er felle kritiek op de nieuwe veiligheidswet omdat gevreesd wordt dat de „onafhankelijke positie” van Hongkong in het geding komt. Volgens Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong, die is aangesteld door Beijing, vormt de wet echter geen bedreiging voor de autonomie van Hongkong. China riep woensdag landen op om zich niet met binnenlandse zaken te bemoeien.

Een Chinese beambte maakte woensdag bekend dat de nieuwe veiligheidswet niet met terugwerkende kracht zal gelden, waardoor demonstranten die in de afgelopen maanden bij protesten op de been waren niet alsnog onder deze wetgeving kunnen worden berecht.

Twitter avatar hkpoliceforce Hong Kong Police Force #BREAKING: A man was arrested for holding a #HKIndependence flag in #CausewayBay, Hong Kong, violating the #NationalSecurityLaw. This is the first arrest made since the law has come into force. https://t.co/C0ezm3SGDm