E-bikes

Franse reclamewaakhond verbiedt spotje VanMoof

De Franse reclamewaakhond Autorité de Régulation Professionnelle de la Publicité (ARPP) heeft een reclamespotje van de Nederlandse fietsfabrikant VanMoof verboden. Persbureau AFP heeft een brief daarover van ARPP aan de fietsfabrikant ingezien. Met beelden van files, ronkende uitlaten, vervuilende schoorstenen en dringende mensenmassa’s zinspeelt het spotje op rampspoed door klimaatverandering. De reclame zou „de gehele auto-industrie in diskrediet brengen door alle schuld op haar af te schuiven” en een „klimaat van angst creëren”, aldus de ARPP. De reclame moet volgens de toezichthouder aangepast worden voordat hij op tv uitgezonden mag worden. Het is de eerste keer dat een fietsreclame wordt verboden. VanMoof vermoedt dat ARPP de Franse auto-industrie in bescherming neemt. (NRC)