Donorregistratie

Zeven miljoen mensen maakten nog geen keus over donorschap

Op de dag dat de nieuwe donorwet in Nederland van kracht wordt, hebben zeven miljoen mensen nog geen keuze gemaakt over het donorschap. Dat heeft de rijksoverheid deze woensdag bekendgemaakt. Bijna 200.000 mensen hebben in de afgelopen maand hun keuze nog doorgegeven. Onder de nieuwe donorwet zijn mensen die geen keuze hebben gemaakt over donorschap automatisch donor. Vanwege de coronacrisis krijgen mensen langer de tijd om hun keuze door te geven. Op dit moment staan ruim 7,3 miljoen mensen geregistreerd in het Donorregister. Meer dan de helft van deze mensen geeft toestemming voor het doneren van al hun organen en weefsels. Iets meer dan een derde wil geen donor worden. Ruim 10 procent laat de keuze na hun dood aan familieleden. (NRC)