Coronavirus in de VS

Biden: ‘Trump heeft het slagveld verlaten’

Tijdens een toespraak in zijn Amerikaanse thuisstaat Delaware heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden uitgehaald naar de (Republikeinse) president Donald Trump. Volgens Biden heeft Trump zich teruggetrokken in de strijd tegen het coronavirus in de VS. „Wat is er gebeurd? Het is bijna juli en het lijkt erop dat onze president zich in oorlogstijd heeft overgegeven, met de witte vlag heeft gezwaaid en het slagveld heeft verlaten.”

Volgens Biden had het hoge aantal besmettingen en doden in de VS voorkomen kunnen worden als Trump beter zou hebben gehandeld. „Los het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor onze gezondheidswerkers op, voordat u weer gaat golfen”, zei Biden.

De uitdager van Trump ging tijdens zijn toespraak ook dieper in op zijn eigen plannen. Biden zei dat er federale richtlijnen moeten komen die iedereen verplicht stellen een gezichtsmasker te dragen. Daarnaast wil hij ‘Witte Huis-viroloog’ Anthony Fauci langer behouden in zijn functie en moeten 100,000 mensen aangenomen worden die op landelijk niveau contactonderzoek naar besmette mensen gaan doen. Ook zei Biden een verdubbeling van de zogeheten drive-through-testcentra te willen.

Terwijl Trump weer is begonnen met zijn campagnebijeenkomsten waar vaak duizenden fans op afkomen, organiseert Biden geen massale evenementen. Momenteel ligt Biden in vrijwel alle polls ver voor op de huidige president.

Fauci, directeur van het Instituut voor Infectieziekten en die hoedanigheid adviseur van Trump,, waarschuwde dinsdag tegenover een senaatscommissie dat het aantal corona-besmettingen dagelijks met 100.000 kan toenemen. Dinsdag is volgens een telling van Reuters het aantal besmettingen met een nieuw recordaantal van meer dan 47.000 toegenomen. (NRC)