Laatste nieuws Covid-19

Fan die zingt tijdens voetbalwedstrijd riskeert stadionverbod

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

Dit blog over de belangrijkste ontwikkelingen rond het coronavirus op donderdag 2 juli is gesloten. Volg het laatste nieuws in ons nieuwe blog:

Laatste nieuws Covid-19 Texas stelt gezichtbedekking voor velen verplicht

Dit was het belangrijkste nieuws van donderdag:

  • Voetbalsupporters die op de tribune een clublied aanheffen, riskeren volgens een nieuwe richtlijn van voetbalbond KNVB een stadionverbod van drie maanden. D
  • Afrikaanse landen zijn de afgelopen drie maanden bijna 50 miljard euro aan inkomsten uit de reis- en toerismebranche misgelopen.
  • Volgens Surinaamse media zijn drie van de vier partijleiders van de beoogde regeringscoalitie in Suriname positief getest op het coronavirus, onder wie parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk.

Fan die zingt tijdens voetbalwedstrijd riskeert stadionverbod

Voetbalsupporters die op de tribune een clublied aanheffen, riskeren een stadionverbod van drie maanden. Dat valt op te maken uit een nieuwe richtlijn van voetbalbond KNVB. In het document worden spreekkoren niet letterlijk genoemd: het gaat over „overtreding van de veiligheids- en/of
hygiënevoorschriften met betrekking tot Covid-19”.

Het kabinet besloot vorige week onverwacht dat publiek vanaf 1 juli weer is toegestaan bij wedstrijden in het profvoetbal. De fans moeten wel op anderhalve meter afstand blijven van elkaar - en ze mogen volgens premier Mark Rutte niet „hard meezingen, schreeuwen, of spreekkoren aanheffen”. De vrees is dat in een stadion vol luidkeels zingende voetbalfans een zogeheten superverspreiding van het coronavirus kan plaatsvinden.

Lees ook: ‘Hoera’ fluisteren bij de terugkeer van de fans in de stadions

Opnieuw iets minder coronapatiënten op intensive care

Op Nederlandse intensivecareafdelingen lagen donderdagmiddag nog 25 patiënten met Covid-19, drie minder dan woensdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Buiten de IC liggen nog 126 coronapatiënten in het ziekenhuis. Woensdag waren dat er nog 150.

De cijfers stemmen voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg optimistisch. „De overall bezetting is nu minder dan twee Covid-patiënten gemiddeld per ziekenhuis in Nederland. De aantallen zijn laag en blijven verder dalen. Dat is een goed teken, en creëert volop ruimte voor de reguliere zorg.”

Het totaal aantal patiënten op de IC in Nederland is momenteel 611, elf meer dan woensdag. Op het hoogtepunt van de crisis, begin april, was de bezetting ruim dubbel zo hoog.

Landen Afrika lopen bijna 50 miljard euro mis aan reizen en toerisme

Afrikaanse landen zijn de afgelopen drie maanden bijna 50 miljard euro aan inkomsten uit de reis- en toerismebranche misgelopen. Dat maakte de Afrikaanse Unie donderdag bekend, meldt persbureau Reuters. Onder andere de luchtvaart op het continent werd hard getroffen door de langdurige lockdowns en gesloten grenzen, zei commissaris van Infrastructuur en Energie Amani Abou-Zeid tijdens een persconferentie. „Sommige Afrikaanse luchtvaartmaatschappijen zullen de crisis niet overleven.”

Het virus raakt ook de bevolking in Afrikaanse landen financieel hard. Zo bleek uit onderzoek van de Africa Centres for Disease Control in twintig Afrikaanse landen dat twee derde van de burgers na twee weken lockdown al niet meer aan water of voedsel konden komen. Het continent telt tot nu toe meer dan vierhonderdduizend geregistreerde besmettingen, het aantal geregistreerde sterfgevallen ligt boven de tienduizend. Waarschijnlijk ligt het daadwerkelijke aantal een stuk hoger, omdat niet alle landen voldoende testcapaciteit hebben.

Ook de safarisector heeft het zwaar nu het internationale toerisme is ingestort. Parkwachters en ecologen sporen reizigers aan alvast een reservering te maken bij een natuurpark, of een reeds geboekte reis te verplaatsen in plaats van af te zeggen. Om dit te stimuleren heeft de Keniaanse overheid heeft de toegangsprijzen van natuurparken omlaag gehaald. Filmmakers mogen voor de helft van de prijs naar binnen.

Lees ook: Wildparken zonder safari’s? Dat wordt lastig

Een boot vol toeristen in Oeganda. Foto Yasuyoshi Chiba/ AFP

Twee bruiloften in India blijken ‘superspreading event’

Zeker twee bruiloften die plaatsvonden in India zijn superspreading events gebleken, zo melden Indiase media en Vice News woensdag. Tijdens de festiviteiten voor een huwelijk in de deelstaat Bihar, halverwege juni, was het waarschijnlijk de bruidegom die zijn gasten besmette. De man overleed twee dagen later, waarna zo’n tachtig van de omstreeks driehonderd gasten positief werden getest op het coronavirus.

Volgens de berichtgeving voelde de man zich al dagen voor het huwelijk niet goed en wilde hij de bijeenkomst verzetten. Familieleden zouden er echter op hebben aangedrongen de festiviteiten door te laten gaan, omdat alles al geregeld was en ze anders veel geld zouden verliezen. Kort na de bruiloft overleed de bruidegom. Pas nadat hij was gecremeerd, heeft iemand de autoriteiten getipt over de virusbesmetting. Daarna zijn de gasten getest en in quarantaine gegaan.

Halverwege juni zijn de Indiase coronamaatregelen versoepeld. Sindsdien zijn bruiloften met maximaal vijftig gasten weer toegestaan. Sommige echtparen in India willen meer gasten ontvangen en kiezen ervoor hun huwelijk uit te stellen of de bruiloft naar online videoplatform Zoom te verplaatsen, meldt de BBC. Andere stellen proberen de regels te omzeilen, zoals het koppel uit Bihar waarbij tijdens het huwelijk minder mensen aanwezig waren dan tijdens een belangrijke ceremonie voorafgaand aan de bruiloft.

Een ander echtpaar overtrad de regels, waarop de bruidegom duizenden euro’s boete kreeg omdat zestien bruidsgasten besmet raakten met coronavirus. Eén van de gasten zou Covid-19 niet hebben overleefd. Naast de boete van 600.000 roepies (7.090 euro) moest het bruidspaar betalen voor de behandeling van de patiënten en de quarantaine van 58 andere gasten. Zo meldt NDTV. Hoeveel gasten daar precies aanwezig waren is niet bekendgemaakt.

Indiase beveiligingsmedewerker van een trouwlocatie controleert de lichaamstemperatuur van een hindoestaanse bruid in Mumbai, eind juni. Geen van de afgebeelde personen komt voor in het bovenstaande artikel. Foto Divyakant Solanki/EPA

Kort nieuws uit het buitenland

  • David Clark, de in opspraak geraakte Nieuw-Zeelandse minister van Volksgezondheid, heeft donderdag zijn ontslag ingediend. Clark beging een reeks misstappen, waaronder het overtreden van de lockdownregels. In april bood Clark zijn ontslag al eens aan bij premier Jacinda Ardern, die het toen niet accepteerde omdat het land middenin de virusbestrijding zat. Wel werden toen een aantal van zijn verantwoordelijkheden overgedragen aan andere kabinetsleden. De minister van Onderwijs, Chris Hipkins, gaat de portefeuille van Volksgezondheid waarnemen tot de verkiezingen in september.
  • Groepen leerlingen in Groot-Brittannië worden ook na de zomervakantie uit elkaar gehouden in zogeheten „veiligheidsbubbels”. Dat meldt de BBC. Leerlingen hebben in dat systeem alleen contact met leerlingen uit hun eigen jaar. Leeftijdsgenoten hebben aparte begin-, eind-, lunch- en pauzemomenten.
  • De Deense bekerfinale is woensdagavond bijna een kwartier stilgelegd omdat niet alle supporters zich aan de afstandsmaatregel hielden. In het stadion waren circa 1.750 voetbalfans aanwezig, van wie een deel onvoldoende afstand hield op de tribune, waarop de scheidsrechter de spelers van Aalborg BK en Sønderjyske na een half uur spelen naar de kleedkamer stuurde. De politie moest er uiteindelijk aan te pas komen om een aantal supporters uit het stadion te verwijderen. Aalborg, met de Nederlander Tom van Weert, verloor in eigen huis met 2-0.

Voormalig minister van Volksgezondheid David Clark bij het bekendmaken van zijn vertrek op 2 juli. Foto Mark Mitchell/New Zealand Herald via AP

Bijna hele top beoogde regering Suriname besmet met coronavirus

Drie van de vier partijleiders van de beoogde regeringscoalitie in Suriname zijn positief getest op het coronavirus. Dat melden Surinaamse media. Drie van de vier partijleiders testten positief, onder wie Ronnie Brunswijk. De voormalige commandoleider, partijleider van ABOP en de nieuwe voorzitter van het parlement werd woensdagavond lokale tijd in het ziekenhuis opgenomen. Het is niet duidelijk hoe ernstig zijn situatie is.

Naast Brunswijk testten ook de partijleiders Paul Somohardjo (PL), Gregory Rusland (NPS), en NPS-ondervoorzitter Jerrel Pawiroredjo positief op het virus. De beoogde nieuwe president van Suriname, Chan Santokhi (VHP), is niet besmet met het virus.

Het is niet bekend waar de politici het virus hebben opgelopen. Surinaamse media spreken van een „paniekerige sfeer binnen de top van de partijen”. Gevreesd wordt dat ook andere leden van het Surinaamse parlement besmet zijn met het coronavirus. Een op donderdag geplande bijeenkomst van het parlement is afgezegd en het gebouw zelf is ontsmet.

Lees meer over de verkiezingsuitslag: Surinaamse oppositie sluit al akkoord voor nieuwe regering

Met de uitbraak is bijna de hele beoogde coalitietop van Suriname besmet: de vier partijen (ABOP, PL, NPS en VHP) zouden onder leiding van Chan Santokhi de nieuwe regeringscoalitie van het land vormen. Tijdens de verkiezingen van eind mei werd de VHP de grootste partij van het land en leed huidig president Desi Bouterse een grote nederlaag. Zijn partij, NDP, komt niet in de nieuwe coalitie.

Links: beoogd parlementsvoorzitter Ronnie Brunswijk (ABOP). Foto Ranu Abhelakh/ANP

‘Export bloemen en planten weer op oude niveau’

De export van bloemen en planten krabbelt weer op. In juni lijkt de omzet ongeveer even hoog te zijn uitgevallen als in dezelfde periode vorig jaar, meldt ABN Amro in een rapport dat deze donderdag verschijnt. De Nederlandse sierteeltsector heeft de afgelopen maanden flink te lijden gehad van de corona-uitbraken in met name Europa.

Een aanzienlijk deel van vooral bloemen werd in maart en april vernietigd omdat er geen koper voor gevonden werd. De export van bloemen en planten daalde in deze periode met zo’n 35 procent. In Italië nam de vraag het sterkst af (min 70 procent). Een kleine troost voor de sierteeltsector: tijdens de lockdown werden veel meer boeketten via het internet verkocht.

Vooral in april lag het aantal online verkopen veel hoger (plus 270 procent). Toch kon dat de malaise in de sector niet wegnemen; het percentage online bestelde boeketten maakt slechts een klein deel – circa 5 procent – uit van de gehele sierteeltomzet. De sierteelt was vorig jaar met een jaaromzet van ruim 6 miljard euro het derde exportproduct van Nederland.

Opnieuw recordaantal nieuwe besmettingen in VS

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in de Verenigde Staten blijft snel toenemen. Het afgelopen etmaal is volgens de Johns Hopkins Universiteit een recordaantal van 52.898 nieuwe gevallen vastgesteld. Daarmee werd de grootste dagelijkse toename van 47.000 van een dag eerder overtroffen.

De Amerikaanse topviroloog en regeringsadviseur Anthony Fauci waarschuwde eerder deze week al voor een verdubbeling van de besmettingscijfers: „We hebben het duidelijk niet onder controle nu.”

De Europese Unie laat daarom voorlopig nog geen reizigers toe uit de VS, Californië gaat weer deels op slot en president Donald Trump heeft laten weten een mondkapje te gaan dragen als het „te krap” wordt met mensen om zich heen.

Er zijn nu sinds de uitbraak van het virus in totaal 2,68 miljoen besmettingen vastgesteld in de Verenigde Staten en meer dan 128.000 mensen overleden aan de gevolgen ervan. Trump zei in een interview met Fox Business dat hij nog steeds denkt dat het virus zal verdwijnen: „Ik denk dat we het heel goed gaan doen met het coronavirus. Ik denk het op enig moment zomaar gaat verdwijnen. Dat hoop ik.”

Woensdag stemde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in met een verlenging van een steunprogramma voor het midden- en kleinbedrijf tot 8 augustus met een totale waarde van 660 miljard dollar (ruim 585 miljard euro).

Lees ook: VS betalen prijs voor te snelle opening

Californië weer deels op slot

In delen van de Amerikaanse staat Californië zijn versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid na een recordaantal nieuwe besmettingen. In onder meer Los Angeles en omliggend gebied mogen mensen niet meer binnen in restaurants eten en gaan bioscopen, musea en dierentuinen weer dicht. De nieuwe lockdownmaatregelen gelden in ieder geval voor de komende drie weken.

In Californië zijn volgens de officiële cijfers tot nu toe meer dan zesduizend mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. De staat kende deze woensdag met ruim 9.700 nieuwe gevallen de grootste dagelijkse stijging van het aantal besmettingen sinds het begin van de uitbraak. Californië heeft het meeste aantal inwoners en de grootste economie van alle Amerikaanse staten.

Gouverneur Gavin Newsom zegt in de Los Angeles Times dat er in 19 van de 58 counties van Californië weer strengere maatregelen gaan gelden, vooral voor binnenactiviteiten: „Dat betekent niet dat restaurants dichtgaan, maar dat we proberen zoveel mogelijk activiteiten naar buiten te verplaatsen om zo verdere verspreiding van het virus te beperken.”

Op de normaal gesproken groots gevierde Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag komende zaterdag 4 juli gaan de parkeerterreinen van alle stranden rond Los Angeles en San Francisco dicht. Gouverneur Newsom roept alle inwoners op thuis te blijven en festiviteiten en bijeenkomsten met vrienden en familie te vermijden.

Welkom in een nieuw coronablog

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

Lees hier het blog van woensdag terug