Laatste nieuws Covid-19

Nertsen fokken nog niet verboden omdat ‘paartijd in het voorjaar is’

In dit blog lees je de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je via de mail op de hoogte blijven? Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven.

Dit blog is gesloten

In dit blog hield NRC op woensdag 1 juli het belangrijkste nieuws bij omtrent de uitbraak van het coronavirus. Volg voor de laatste ontwikkelingen het nieuwe coronablog.

Een overzicht van het belangrijkste nieuws van woensdag:

Volg voor het laatste nieuws het coronablog van donderdag 2 juli

Nertsen fokken nog niet verboden omdat 'paartijd in het voorjaar is'

Het kabinet gaat nog geen verbod instellen op het beroepsmatig fokken van nertsen, hoewel een meerderheid in de Tweede Kamer daartoe wel heeft opgeroepen. „Een fokverbod is op dit moment nog niet opportuun, omdat de paartijd voor nertsen in het voorjaar is”, schrijven ministers Carola Schouten (Landbouw, ChristenUnie) en Hugo de Jonge (Volksgezondheid, CDA) woensdag aan de Kamer.

Of een fokverbod echt nodig is, moet later blijken, vinden de ministers. Ook zouden er wettelijke beperkingen zijn, waardoor ze voor nu „een vinger aan de pols” houden. Een definitief besluit volgt aan het einde van dit jaar. Vanaf 2024 geldt er sowieso een fokverbod.

Het verzoek is afkomstig van Kamerlid Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren), naar aanleiding van coronabesemettingen op meerdere nertsenhouderijen. Nertsen kunnen een rol kunnen spelen bij de verspreiding van Covid-19 omdat ze het virus op mensen kunnen overdragen. Nertsen op bedrijven waar Covid-19 werd vastgesteld, zijn geruimd.

Dierenrechtenactivisten demonstreren begin juni bij de Tweede Kamer tegen het ruimen van nertsen op fokkerijen waar Covid-19 is vastgesteld. Foto Sem van der Wal/ANP

Twee jaar cel voor fraude met mondkapjes

Twee Nederlanders moeten twee jaar de gevangenis in voor het witwassen van ruim 800.000 euro, afkomstig uit fraude met mondkapjes. Dat heeft de rechtbank in Zwolle woensdag bepaald.

De mondkapjesfraude draaide om een grote bestelling door de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Die bestelde eind maart een partij van 11 miljoen mondkapjes via een Nederlandse website, een order ter waarde van 4,4 miljoen euro. De deelstaat deed een aanbetaling van 880.000 euro, maar kreeg de beschermingsmiddelen nooit geleverd.

Uit onderzoek van de fiscale opsporingsdienst FIOD bleek dat de aanbetaling was overgemaakt op de rekening van Eddy B. (52) uit Oldenzaal. Hij sluisde het geld daarna door naar andere rekeningen, waaronder die van Amersfoorter Geert M. (61). M.'s bank rook onraad en blokkeerde diens rekening. Daarop vervalsten de mannen documenten die moesten aantonen dat het om geld uit een investering zou gaan. B. en M. zijn daarom ook veroordeeld voor valsheid in geschrifte.

Het OM had tegen B. en M. respectievelijk drie en vier jaar cel geëist. Hun straffen vallen lager uit, omdat het volgens de rechtbank niet bewezen kan worden dat de mannen ook achter de oplichtingswebsite zitten - het staat alleen vast dat het buitgemaakte geld op hun rekeningen is beland. Wie wel achter de website zit, is onbekend.

Stabiele situatie op de IC's

Op de Nederlandse intensive cares worden momenteel 28 Covid-19-patiënten verzorgd, één minder dan dinsdag. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zojuist. Buiten de IC's zijn 150 patiënten die lijden aan de longziekte opgenomen; tien minder dan een dag eerder.

Op de IC's worden verder 572 patiënten behandeld vanwege andere ziektes, waarmee de totale bezetting op zeshonderd komt. Het LCPS spreekt over een „stabiele situatie".

Het RIVM publiceert sinds woensdag geen dagelijkse cijfers meer over het aantal sterfgevallen door Covid-19 en besmettingen met het coronavirus. Het LCPS gaat voorlopig wel door met de dagelijkse cijfers over de IC-capaciteit.

Dj Paul Elstak draait bij Haagse manifestatie voor heropening nachtclubs

Vertegenwoordigers van clubs en discotheken hebben woensdagmiddag in Den Haag opgeroepen tot de heropening van hun zaken. Ze boden een manifest aan de Tweede Kamer aan en hadden dj Paul Elstak meegenomen, die achterop een vrachtwagen een set ten gehore bracht.

Het nachtleven, aangevoerd door branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland, is het er niet mee eens dat dansgelegenheden pas op 1 september weer open mogen. Zij vinden het oneerlijk dat onder meer sauna's, sportscholen en bordelen wel hun deuren weer kunnen openen. Op de site nachtbelang.nl hebben de nachtclubondernemers een protocol gezet, dat er volgens hen voor zorgt dat zij zonder risico's weer open kunnen.

Een digitale petitie van de uitgaanssector was woensdag rond half vier 's middags bijna zesduizend keer ondertekend.

Lees meer over de problemen van clubs en disco's: 1,5 meter geen optie, nachtleven in zwaar weer

Burundi verklaart corona tot 'grootste vijand'

Het coronavirus is voortaan „de grootste vijand” van de inwoners van Burundi. Dat heeft de nieuwe president van het Afrikaanse land Évariste Ndayishimiye aangekondigd. Eerder werden er in het land geen maatregelen genomen, maar nadat de vorige president van Burundi vorige maand overleed - officieel aan een hartaanval, maar volgens oppositiebronnen aan de gevolgen van Covid-19 - lijkt er nu een ommezwaai plaats te vinden.

De nieuwe president kondigde aan dat de prijs van water en zeep omlaag zal gaan, waardoor mensen beter de hygiënische richtlijnen in acht kunnen nemen. Daarnaast worden mensen verplicht zich te testen als ze symptomen van de ziekte hebben. Wie dat niet doet, wordt beschuldigd van hekserij en „zwaar” gestraft. Wat de straf in zal houden, is niet duidelijk.

In tegenstelling tot buurlanden koos Burundi ervoor om geen lockdown in te stellen voor de pakweg elf miljoen inwoners. In het land zijn officieel 170 gevallen van besmetting met het virus en één sterfgeval door Covid-19 vastgesteld, maar het werkelijke aantal ligt vermoedelijk een stuk hoger.

Lees ook: Velde corona Burundi’s eeuwige leider?

Een militair voertuig met een afbeelding van de overleden president tijdens diens begrafenis. Foto Berthier Mugiraneza/AP

Spanje en Portugal openen gezamenlijke grens, deel Melbourne weer in quarantaine

Een greep uit het buitenlandse nieuws omtrent corona:

 • De premiers van Spanje en Portugal hebben woensdag tijdens een officiële ceremonie hun gezamenlijke grens heropend. Ook de Spaanse koning Felipe VI was hierbij aanwezig. De grens tussen de twee landen ging drie maanden geleden dicht vanwege het coronavirus. Hoewel de binnengrenzen van de EU op 15 juni al heropend werden, volgde Spanje pas een week later. Portugal wilde zelfs wachten tot vandaag, de dag waarop ook reizigers van 'veilige' landen buiten de EU Europa weer in mogen.
 • Oostenrijk heeft een reiswaarschuwing afgegeven voor zes Balkan-landen vanwege een opleving van het coronavirus aldaar. Dat heeft de minister van Buitenlandse Zaken Alexander Schallenberg laten weten, meldt persbureau Reuters. Het aantal coronabesmettingen loopt sinds enkele dagen weer op in het westelijk deel van de Balkan. De waarschuwing geldt voor Albanië, Bosnië, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië en Servië. Die laatste twee werden gisteren nog op de EU-lijst van veilige niet-EU-landen gezet. Woensdag stelde Kroatië opnieuw een twee weken durende quarantaine voor reizigers uit de Balkan-landen in.
 • De autoriteiten in het Australische Melbourne stellen opnieuw beperkingen in vanwege een opleving van het coronavirus in de stad. Inwoners van een deel van de buitenwijken moeten de komende tijd zoveel mogelijk thuisblijven en mogen alleen de deur uit voor boodschappen. De regel heeft betrekking op zo'n 300.000 inwoners uit dertig buitenwijken. Het land heeft tot nu toe 104 coronadoden te betreuren, maar de autoriteiten vrezen voor een tweede golf. De stad gaat ook weer inzetten op intensief testen.

Dit mag weer vanaf woensdag

Vanaf 1 juli versoepelt het kabinet diverse coronamaatregelen:

 • Voor evenementen is er geen maximum meer op het aantal bezoekers. Gasten moeten wel vooraf kunnen reserveren en aan de deur moet een gezondheidscontrole worden uitgevoerd. Is dat niet mogelijk, dan geldt een maximum van 100 bezoekers voor binnenevenementen en 250 bezoekers voor buitenevenementen. Ook voor horecagelegenheden, theaters en bioscopen is er vanaf woensdag geen limiet meer op het aantal bezoekers, zo lang de anderhalvemetermaatregel in acht wordt genomen. Hetzelfde geldt voor kermissen en stadions.
 • De anderhalvemetermaatregel geldt voor volwassenen nog steeds. Kinderen tot 12 jaar hoeven hier geen rekening meer mee te houden, onderling en naar volwassenen toe. Jongeren tot 18 jaar mogen ook weer dichter bij elkaar staan, maar moeten wel afstand houden tot volwassenen.
 • Het openbaar vervoer is weer toegankelijk voor niet-noodzakelijke reizen. Verplicht is wel het dragen van een niet-medisch mondkapje. Alle zitplekken in bussen, trams en treinen mogen weer worden gebruikt. Taxi's en touringcars hoeven vanaf woensdag geen rekening meer te houden met een beperkt aantal passagiers. De zitplaatsen dienen wel vooraf gereserveerd te worden.
 • Ook op sportgebied is vanaf vandaag weer een stuk meer toegestaan. Contactsporten zoals voetbal en handbal mogen weer worden uitgeoefend zonder afstand te houden. Ook sportscholen kunnen vanaf woensdag weer open. In sportkantines en kleedkamers moet wel afstand worden gehouden, maar wel alleen door volwassenen.
 • Contactberoepen zijn vanaf woensdag weer toegestaan. Sekswerkers mogen daardoor hun werkzaamheden hervatten. Ook contact tussen hulpbehoevenden en hun begeleiders is weer geoorloofd. Discotheken en nachtclubs moeten hun deuren voorlopig nog wel gesloten houden.
 • Zangkoren en zanggroepen mogen hun repetities en optredens hervatten. Aan welke eisen de koren moeten voldoen, heeft het RIVM nog niet bekendgemaakt. Spreekkoren in stadions (en in groepsverband in het algemeen) zijn niet toegestaan.

 

Kijk voor een overzicht van alle versoepelingen op de website van de Rijksoverheid.

De afgelopen weken verplaatsten veel sportscholen hun apparatuur naar buiten, zo ook dit sportcentrum in Hoorn. Foto Ramon van Flymen/ANP

Aantal dagelijkse doden in Brazilië bijna verdubbeld

Het aantal doden in Brazilië is in een dag gestegen met 1.280. Dat is bijna een verdubbeling van het aantal nieuwe sterfgevallen door de longziekte Covid-19 op maandag. Het totale aantal doden in Brazilië door de gevolgen van het coronavirus is nu bijna 60.000.

Ook het aantal besmettingen blijft hard stijgen. Volgens het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid kwamen er bijna 34.000 nieuwe gevallen bij, waardoor het totaal op boven de 1,4 miljoen besmettingen staat. Om ervoor te zorgen het virus geen grip krijgt op geïsoleerde inheemse stammen in de Braziliaanse Amazone, heeft het Braziliaanse leger per helikopter medicijnen en testkits afgeleverd aan de stammen in het regenwoud.

Volgens een woordvoerder van het leger werden er naast gezichtsmaskers, alcoholgel en handschoenen ook duizenden chloroquinepillen afgeleverd. Het anti-malariamedicijn werd bekend toen de Amerikaanse president Trump het adviseerde als hulpmiddel tegen het coronavirus. Gezondheidsautoriteiten raden het gebruik van het medicijn tegen Covid-19 af.

Lees ook: In Latijns-Amerika woedt virus volop

Biden: 'Trump heeft het slagveld verlaten'

Tijdens een toespraak in zijn thuisstaat Delaware heeft de Democratische presidentskandidaat Joe Biden uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens Biden heeft de president zich teruggetrokken in de strijd tegen het coronavirus in de VS. „Wat is er gebeurd? Het is bijna juli en het lijkt erop dat onze president zich in oorlogstijd heeft overgegeven, met de witte vlag heeft gezwaaid en het slagveld heeft verlaten.”

Twitter avatar atrupar Aaron Rupar Biden on Trump's coronavirus response: "It seems like our wartime president surrendered, waved the white flag and left the battlefield." https://t.co/6dXpdyI5CV

Volgens Biden had het hoge aantal besmettingen en doden in de VS voorkomen kunnen worden als Trump beter had gehandeld. „Los het tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen voor onze gezondheidswerkers op, voordat u weer gaat golfen”, zei Biden.

De Democratische presidentskandidaat ging tijdens zijn toespraak ook dieper in op zijn eigen plannen. Biden zei dat er federale richtlijnen moeten komen die iedereen verplicht stellen een gezichtsmasker te dragen. Daarnaast wil hij viroloog Fauci langer behouden in zijn functie en moeten er 100,000 mensen aangenomen worden die op landelijk niveau contactonderzoek naar besmette mensen gaan doen. Ook zei Biden een verdubbeling van de zogeheten drive-through-testcentra te willen.

Waar Trump weer is begonnen met zijn campagnebijeenkomsten waar vaak duizenden supporters op afkomen, zal Biden tijdens zijn verkiezingscampagne geen massale evenementen organiseren. Momenteel ligt Biden in vrijwel alle polls ver voor op de huidige president.

Het laatste coronanieuws

In dit blog houdt NRC de laatste ontwikkelingen bij omtrent de uitbraak van het coronavirus. Een overzicht van het belangrijkste nieuws van dinsdag:

 • Het RIVM heeft melding gemaakt van zes nieuwe sterfgevallen door het coronavirus. In totaal heeft Covid-19 nu 6.113 levens geëist in Nederland.
 • Vliegtuigfabrikant Airbus wil wereldwijd 15.000 banen schrappen als gevolg van de coronacrisis. De reorganisatie moet nog wel langs de vakbonden.
 • Vanwege oplevingen van het coronavirus zijn in het Verenigd Koninkrijk, India, de Verenigde Staten en Australië de coronamaatregelen weer enigszins aangescherpt.
 • Reizigers uit 'veilige' landen buiten de EU mogen vanaf vandaag weer naar Europa reizen. De Verenigde Staten staan niet op de lijst van veertien veilige landen.
 • De medisch adviseur van de Amerikaanse regering, Anthony Fauci, heeft gewaarschuwd dat de Verenigde Staten afstevenen op zo'n 100.000 nieuwe coronabesmettingen per dag, als het land niet meer doet om het virus te beteugelen.
 • Grote muziekfestivals zitten er deze zomer nog niet in, zegt voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls. Er mogen maximaal 250 mensen aanwezig zijn, die allemaal moeten zitten. „Dan houdt een dancefeest snel op”, aldus Bruls.
Lees hier al het coronanieuws van dinsdag terug.