Buitengrenzen

Europa’s grenzen voor ‘veilige’ landen zijn weer open

Reizigers uit „veilige” landen buiten de EU mogen vanaf deze woensdag weer naar Europa reizen. Dat is dinsdag afgesproken in Brussel. Het gaat om Algerije, Australië, Canada, Georgië, Japan, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Rwanda, Servië, Thailand, Tunesië, Uruguay en Zuid-Korea. De VS staan niet op de lijst, zoals eerder gemeld door The New York Times. Dat werd internationaal gezien als affront voor Trump, die de coronacrisis slecht zou hebben aangepakt. „Onder voorbehoud van wederkerigheid” worden ook reizigers vanuit China weer toegelaten. De lijst wordt iedere twee weken opnieuw bekeken. Ambassadeurs van de 27 EU-lidstaten konden het de afgelopen weken steeds niet eens worden over de precieze samenstelling. De lijst geldt als aanbeveling en is niet juridisch bindend. (NRC)