Het Blad van juli 2020

Inhoudsopgave Het Blad bij NRC is het maandelijkse magazine bij de weekendkrant. Met deze maand onder meer een dubbelinterview met Jaap Scholten en zijn moeder en een terugblik op een zomervakantie van lang geleden.

Het was in december dat NRC-redacteur Thijs Niemantsverdriet, Amsterdam-correspondent by day, aan mijn bureau stond. Hij wilde eindelijk eens dat verhaal schrijven waar hij al jaren over nadacht. Als 16-jarige, vertelde hij, was hij met leeftijdsgenoten die hij niet kende door de Alpen gefietst. De ervaring had hem gevormd: hij was niet alleen nog steeds fanatiek fietser, het had zijn kijk op de wereld verbreed. Hij dacht er nog vaak aan.

In de maanden daarna zocht Thijs jongens op die hij zesentwintig jaar niet had gesproken. Hij kwam erachter dat het voor bijna iedereen een bijzondere reis was geweest, maar ook dat het leven iedereen daarna een totaal andere kant op gestuurd had.


p.zantingh@nrc.nl