Verduistering

Celstraf voor voormalige Franse premier Fillon

De Franse oud-premier François Fillon is maandag veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar, waarvan drie jaar voorwaardelijk, voor het verduisteren van 1 miljoen euro. Ook zijn vrouw Penelope Fillon is schuldig bevonden; zij heeft een voorwaardelijke celstraf van drie jaar opgelegd gekregen. Beiden moeten bovendien 375.000 euro boete betalen en het verduisterde bedrag terugbetalen. Dat melden Franse media.

De 64-jarige Penelope Fillon werkte op papier van 1998 tot 2013 als assistent voor haar inmiddels 66-jarige man. In deze functie ontving ze in totaal 1 miljoen euro, maar volgens de rechter voerde ze het werk helemaal niet uit. Het openbaar ministerie had vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen de ex-premier, en drie jaar tegen diens partner.

De affaire werd in 2017 onthuld door het satirische weekblad Le Canard enchaîné. Dit gebeurde drie maanden voor de presidentsverkiezingen waarin Fillon koploper was. ‘Penelopegate’ maakte de weg vrij voor Emmanuel Macron, die de verkiezingen won. De centrum-rechtse Fillon was premier van 2007 tot 2012. Hij en zijn vrouw ontkennen. (NRC)