Veiligheidswet

Beijing kan laatste opstandigheid in Hongkong nu de kop indrukken

Beijing heeft dinsdag een omstreden veiligheidswet aangenomen voor Hongkong. Daarmee krijgt China een krachtig wapen in handen om de laatste opstandigheid in de voormalige Britse kroonkolonie definitief de kop in te drukken.

De prodemocratische partij Demosisto, waarvan Joshua Wong het bekendste lid was, heeft zich „per direct opgeheven”, twittert de partij. Eerder op de dag hadden Wong en drie andere prominente leden hun lidmaatschap al opgezegd. Zij lijken zo te willen voorkomen dat ze met de wet in de hand bestraft worden voor hun politieke standpunten.

Met de wet worden separatisme, het omverwerpen van de staat, terrorisme en het heulen met buitenlandse machten om de nationale veiligheid in gevaar te brengen, strafbaar. Op overtredingen komt waarschijnlijk maximaal levenslang te staan.

Waarschijnlijk, want de volledige tekst van de wet moest bij het ter perse gaan van deze krant nog worden vrijgegeven. Eerder maakte het Chinese staatspersbureau Xinhua al delen van de voorgenomen wet openbaar. Ook sprak Tam Yiu-chung, het enige Hongkongse lid van het Permanent Comité van het Volkscongres, met Hongkongse media over de tekst van het wetsvoorstel.

De Hongkongse rechters die zaken die vallen onder de nieuwe wet gaan berechten, worden vrijwel zeker rechtstreeks aangesteld door de Hongkongse overheid. Tot nu toe worden rechters voorgedragen door een comité van aanbeveling van de beroepsgroep zelf. Het Nationale Volkscongres in Beijing wordt verantwoordelijk voor de uiteindelijke interpretatie van de nieuwe wet. Zo komt de wet boven en buiten het reguliere, op Britse leest geschoeide rechtssysteem van Hongkong te staan, en is het niet langer de rechtsstaat die het tot nu toe was. Vanaf nu is het in de laatste instantie de Communistische Partij van China, niet de rechterlijke macht of de overheid in Hongkong, die bepaalt wat recht en onrecht is.

China krijgt een Bureau voor het Behoud van de Nationale Veiligheid in Hongkong. Zo vestigt de Chinese veiligheidsdienst zich voor het eerst officieel op Hongkongse bodem.

Hongkong moet zelf ook een Commissie voor Nationale Veiligheid oprichten. Die komt onder leiding van Hongkongs hoogste leider, maar onder gezag van Beijing. De adviseur en de secretaris-generaal moeten door Beijing goedgekeurd worden.

De wet komt op een gevoelig moment: op 1 juli is het 23 jaar geleden dat Hongkong overging van Britse in Chinese handen. Vorig jaar waren op 1 juli anti-China-demonstraties.

Met de wet wil China waarschijnlijk voorkomen dat prodemocratische krachten zich verkiesbaar stellen en de verkiezingen winnen.