Protesten in Ethiopië wegens dood protestzanger

Spanningen Maandagavond is een populaire protestzanger in Ethiopië doodgeschoten. Als reactie daarop zijn jongeren dinsdag de straat op gegaan.
Het lijkt erop dat het internet in Ethiopië is platgelegd.
Het lijkt erop dat het internet in Ethiopië is platgelegd. Foto iStock

Honderden Ethiopische jongeren zijn dinsdag de straat op gegaan in reactie op de dood van zanger Hachalu Hundessa. Dat meldt persbureau Reuters. De betogers stichten branden en schreeuwen leuzen in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië. De internetverbindingen in het Oost-Afrikaanse land lijken te zijn platgelegd, iets wat daar vaker gebeurt bij politieke protesten.

Maandagavond maakte de Ethiopische politie bekend dat de 36-jarige Hundessa is doodgeschoten. Wat er precies is gebeurd is onduidelijk, wel zouden verschillende verdachten zijn opgepakt. Premier Abiy Ahmed heeft zijn medeleven uitgesproken via Twitter en roept het volk op om kalm te blijven. Ook belooft hij dat er een onderzoek komt naar de dood van de protestzanger.

De zanger en voormalig politiek gevangene Hundessa was een prominent figuur bij de anti-regeringsprotesten in oktober 2019, waarbij tientallen doden vielen. De protesten werden destijds geïnitieerd door de etnische groep Oromo, die lange tijd werd onderdrukt en gediscrimineerd.