Maduro zet EU-ambassadeur Venezuela uit

Venezuela De Venezolaanse president Maduró wil dat de EU-ambassadeur binnen 72 uur vertrekt. Die mededeling is een reactie op EU-sancties tegen elf loyalisten van de president.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro maandag tijdens een toespraak in Caracas.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro maandag tijdens een toespraak in Caracas. Foto EPA

President Nicolás Maduro van Venezuela heeft de ambassadeur van de Europese Unie in Caracas 72 uur de tijd gegeven om het land te verlaten. Die mededeling volgt op maandag afgekondigde EU-sancties tegen elf regeringsfunctionarissen die loyaal zijn aan de socialistische leider. Zo laat het AP weten.

Maduro kondigde het bevel aan tijdens een toespraak op de staatstelevisie. „Als ze Venezuela niet kunnen respecteren, moeten ze het land verlaten”, zei hij. Ambassadeur Isabel Brilhante Pedrosa heeft vooralsnog niet op het bevel gereageerd.

De sancties van de EU, waaronder een reisverbod en bevriezing van financiële bezittingen, treffen elf Venezolanen, onder wie Luis Parra, de leider van een Nationale Assemblee die rivaliseert met de Nationale Assemblee onder oppositieleider Juan Guaidó. In totaal heeft de EU sancties afgekondigd tegen 36 Venezolanen.

Parlementsverkiezingen

Het Hooggerechtshof van Venezuela, dat Maduro steunt, heeft deze maand een nieuwe kiescommissie gevormd voor parlementaire verkiezingen, die naar verwachting volgend jaar worden gehouden. Volgens tegenstanders van Maduro is de kiescommissie gevuld met loyalisten van de president. Ook heeft het hof het bestuur van twee oppositiepartijen weggestuurd en vervangen door eigen kandidaten.

De EU, die evenals de Verenigde Staten Guaidó heeft erkend als interim-president, dringt aan op „een vreedzame democratische oplossing voor Venezuela”, door middel van „geloofwaardige parlementsverkiezingen”. Volgens de EU zijn de sancties gericht tegen individuen en treffen ze de Venezolaanse bevolking niet.