Kamerlid Van Helvert stapt uit race om lijsttrekkerschap CDA

Verkiezingen 2021 Martijn van Helvert is sinds 2014 Kamerlid. Zijn kandidatuur kwam vorige week als verrassing.
Van Helvert heeft „uit vele regio's en van vele leden en niet-leden” steunbetuigingen ontvangen.
Van Helvert heeft „uit vele regio's en van vele leden en niet-leden” steunbetuigingen ontvangen. Foto Bart Maat/ANP

Kamerlid Martijn van Helvert trekt zich terug uit de race om het lijsttrekkerschap van het CDA. Dat heeft hij dinsdag in een brief aan de partij bekendgemaakt. Daarin schrijft hij „dat de verkiezing tussen de andere kandidaten zal gaan”.

Van Helvert schrijft verder steunbetuigingen „uit vele regio’s en van vele leden en niet-leden” ontvangen te hebben. Desondanks werden zijn kansen echter minder groot ingeschat dan die van andere kandidaten, onder wie vicepremier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Uit een peiling van EenVandaag die eerder op dinsdag werd gepubliceerd, bleek dat Van Helvert zelfs op 0 procent van de stemmen kon rekenen. De 42-jarige Limburger staat bekend als lid van de rechtervleugel in de Kamerfractie.

Aan NRC laat hij weten dat het „zijn eigen beslissing was om te stoppen”. Eerder vandaag had het Kamerlid het partijbestuur al op de hoogte gesteld. De peilingen „waarin hij geen schijn van kans maakte” wogen bij dat besluit mee. Van Helvert schaart zich overigens niet achter een van de drie overgebleven kandidaten. Dat is volgens hem „aan de leden”.

Lees ook: Met Martijn van Helvert als kandidaat móét het in het CDA wel over Baudet gaan

Van Helvert is sinds 2014 Kamerlid, zijn kandidatuur kwam vorige week als verrassing. Nu hij zich terugtrekt, blijven er nog drie andere kanshebbers over. Naast De Jonge gaat het om Mona Keijzer (staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat) en Kamerlid Pieter Omtzigt. Zij werden vrijdag voorgedragen door het bestuur.

In de brief belooft Van Helvert zich „in te blijven zetten als volksvertegenwoordiger in de Tweede Kamer”. Ook wenst hij het overgebleven drietal succes: „Zoals gezegd: Hugo, Mona en Pieter zijn alle drie hele sterke CDA-politici”. CDA-leden kunnen van 6 tot 9 juli stemmen op een van de drie.