Kabinet investeert 20 miljoen euro in techbedrijf Smart Photonics

Lening Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer hadden zich meerdere buitenlandse geldschieters gemeld voor een investering in Smart Photonics.
Een medewerker van Smart Photonics werkt aan de fabricage van fotonica chips.
Een medewerker van Smart Photonics werkt aan de fabricage van fotonica chips. Foto Bart van Overbeeke/Hollandse Hoogte

Het kabinet leent het jonge techbedrijf Smart Photonics 20 miljoen euro om ervoor te zorgen dat het in Nederland blijft. Dat schrijft staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken, CDA) maandag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens Keijzer is het bedrijf, dat op zoek was naar extra productiecapaciteit, belangrijk voor het Nederlandse ecosysteem van de geïntegreerde fotonica.

Er wordt in totaal 35 tot 40 miljoen euro geïnvesteerd in deze fotonica scale-up door een Nederlands consortium, dat wordt geleid door Innovation Industries. Volgens Keijzer hadden zich buitenlandse geldschieters gemeld die geïnteresseerd waren in overname van de scale-up. Het Financieele Dagblad schrijft dat het gaat om Aziatische partijen. Het zou niet de eerste keer zijn geweest dat een Nederlandse fotonicaproducent in buitenlandse handen komt: eerder werd het Twentse LioniX gekocht door een Zuid-Koreaans bedrijf en werd het Eindhovense PhoeniX ingelijfd door een Amerikaans softwarebedrijf.

Lees ook: Stralend silicium als alternatief voor hete elektronica

Het Noord-Brabantse Smart Photonics is onderdeel van Brainport Eindhoven en produceert fotonische chips, die laserlicht kunnen genereren en verwerken. De chips kunnen gebruikt worden voor supersnelle dataverbindingen of complexe sensoren.

Staatssecretaris Keijzer verwacht dat de technologie van Smart Photonics in de toekomst zal helpen bij het ontwikkelen van nieuwe toepassingen op het gebied van communicatie. De huidige technologie speelt volgens Keijzer ook al een belangrijke rol bij de ontwikkeling van nieuwe applicaties die „maatschappelijke uitdagingen moeten vergemakkelijken”. Om welke applicaties het gaat, is niet duidelijk.

Correctie (30 juni 2020): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Smart Photonics 35 tot 40 miljoen euro zou ontvangen, naast de lening van 20 miljoen euro. Dat klopt niet. De 35 tot 40 miljoen betreft het totaalbedrag, hierboven is dat aangepast.