Iran

Doodstraf dissident die opriep tot protest

De Iraanse dissident Ruhollah Zam, die via een online nieuwskanaal protesten tegen het regime aanwakkerde, is dinsdag ter dood veroordeeld. Dat hebben de Iraanse autoriteiten bekendgemaakt, meldde persbureau AP.

Zam beheerde tijdens de grootschalige protesten in Iran in 2017 en 2018 het kanaal AmadNews, op het sociale medium Telegram. Hij riep zijn meer dan één miljoen volgers op compromitterende informatie te uploaden over het Iraanse regime, bijvoorbeeld over corruptie of seksschandalen. Zam plaatste ook instructies voor het maken van molotovcocktails.

Vorig najaar werd Zam, die in ballingschap in Parijs woonde, gearresteerd door de Revolutionaire Garde. Hoe en waar Zam is opgepakt, is nog steeds onbekend. De Garde liet alleen weten dat de arrestatie het resultaat was van een „slimme operatie, waarbij met moderne inlichtingenmethoden buitenlandse diensten om de tuin werden geleid”.

De dissident zou volgens de Iraniërs bescherming hebben genoten van de Franse, Amerikaanse en Israëlische geheime diensten.

Zams vrouw zei later volgens de BBC en de Financial Times dat haar man naar Irak op zakenreis was gegaan. Nadat ze een vreemd telefoontje van hem had gekregen, hoorde ze een paar dagen niets meer. Vervolgens dook hij op in een uitzending van de Iraanse tv, waar hij zijn excuses aanbood voor zijn activiteiten.

De protesten in december 2017 en januari 2018 gingen over de slechte economische situatie. Tienduizenden betogers maakten ook hun ongenoegen duidelijk over de corruptie en de overheersing door de regering. Sociale media als Telegram speelden een belangrijke rol bij de maatschappelijke onrust.