Hongarije

Vijf jaar cel en huisarrest voor atleet die drugs verkocht op Szigetfestival

Foto Hollandse Hoogte

Voormalig topsporter Roelf B. (22) en zijn vriend Gert-Jan N. (23) hebben maandag in Hongarije celstraffen van vijf jaar opgelegd gekregen voor drugshandel. Ze worden voorlopig in Boedapest onder huisarrest geplaatst – met een enkelband om – in afwachting van het hoger beroep dat het Openbaar Ministerie heeft aangetekend.

De twee mannen uit Stadskanaal werden in augustus 2019 opgepakt op muziekfestival Sziget met duizenden xtc-pillen, een paar honderd gram marihuana en honderden voorgedraaide joints, met een gezamenlijke straatwaarde van 300.000 euro.

De mannen hadden in voorarrest schuld bekend en accepteerden maandagochtend een schikkingsvoorstel van het OM. Volgens de openbaar aanklager verdiende N. als initiatiefnemer van de drugssmokkel en -handel tien jaar straf en B. acht jaar. De rechter vond dat echter buitenproportioneel en legde beide mannen vijf jaar op. Tot onvrede van het OM, dat nu in beroep gaat.

Nadat B. en N. beloofden Hongarije niet te zullen ontvluchten, stond de rechter hen toe het hoger beroep buiten de gevangenis af te wachten, in een op eigen kosten te huren appartement. Volgens de advocaat van B., Rachel Imamkhan, is dat geen luxe: „We zijn blij met de lagere straf, maar hoopten door het aanbod van het OM te accepteren dat Roelf snel naar Nederland zou kunnen om daar de rest van zijn straf uit te zitten.”

Het huisarrest is streng, zegt Imamkhan, „ze mogen geen stap buiten de deur zetten” en die periode wordt niet volledig van de uiteindelijke straf afgetrokken. „Voor elke vier dagen huisarrest geldt er maar één als het uitzitten van de straf.”

Het hoger beroep kan maanden tot een jaar op zich laten wachten. Pas na een definitief vonnis kan overplaatsing naar Nederland worden aangevraagd, waar ze na twee derde van hun straf voorwaardelijk kunnen worden vrijgelaten.

De zaak heeft veel publiciteit gekregen omdat B. als atleet uitkwam voor Nederland. Hij maakte in 2017 deel uit van het estafetteteam dat op het EK atletiek uitkwam op de 4x100 meter, samen met onder andere topsprinter Churandy Martina.