Herroepingsrecht is beperkt

Economie en recht Deze rubriek belicht elke week kwesties uit het bedrijfsleven waarover de rechter zich onlangs uitsprak. Ditmaal Europees recht.

Foto Marijan Murat/DPA

Een vrouw kreeg in de jaren negentig drie leningen van de Sparkasse Südholstein in Noord-Duitsland. In 2008 en 2010 werden drie ‘aanvullende overeenkomsten’ gesloten over nieuwe rentes. Eind 2015 herriep de vrouw deze aanvullende overeenkomsten en spande ze een proces aan tegen de bank waarin ze terugbetaling en schadevergoeding eiste. Volgens haar had de bank bij het wijzigen van de rentes verzuimd haar te wijzen op haar recht de oorspronkelijke contracten te herroepen.

De bank stelde dat herroeping bij aanvullende contracten niet aan de orde was. De rechter in Kiel vroeg het Europees Hof om uitleg van de Europese regels voor ‘overeenkomsten inzake financiële diensten’.

Uit de bewoordingen en uit de context van de desbetreffende Europese richtlijn blijkt volgens het Hof dat een financiële dienstverlener de consument bij het aangaan van een overeenkomst uitgebreid en volledig moet informeren, onder andere over het herroepingsrecht. Maar bij een aanvullende overeenkomst waarin alleen het rentetarief wordt gewijzigd, hoeft hij de consument over al deze aspecten niet opnieuw te informeren.