Droneaanval

Iran wil arrestatie Trump om doden strateeg Soleimani

Eerbetoon aan Soleimani
Eerbetoon aan Soleimani Foto Vasily Fedonsenko/Reuters

Iran heeft een arrestatiebevel tegen de Amerikaanse president Donald Trump en 35 anderen uitgevaardigd vanwege de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani. Dit maakte een aanklager in Iran maandag bekend, schrijft staatspersbureau Fars News.

De 36 personen worden door Iran beschuldigd van moord en terrorisme. Iran heeft de internationale opsporingsdienst Interpol gevraagd om een signalering uit te zetten tegen Trump en de andere verdachten, van wie geen namen werden gegeven. Iran wil Trump meteen na het einde van zijn presidentschap vervolgen. Trumps huidige termijn loopt in januari 2021 af, maar hij kan in november worden herkozen.

Het in Lyon gevestigde Interpol laat in een reactie tegenover persbureau Reuters weten dat het geen gehoor zal geven aan de oproep. De internationale dienst mag volgens het statuut niet ingrijpen in een „politiek of militair" kader. Interpol zei daarbij niet of het ook daadwerkelijk het verzoek van Iran heeft gekregen.

De Amerikaanse Iran-gezant Brian Hook doet het verzoek af als een „propagandastunt” en stelt ook dat Interpol niet kan ingrijpen bij politiek gemotiveerde kwesties. „Dit heeft niets te maken met nationale veiligheid, internationale vrede of het promoten van stabiliteit”, zei Hook. President Trump zelf had maandagavond nog niet gereageerd op het arrestatiebevel van de Iraniërs.

Generaal Soleimani, die aan het hoofd stond van de Al Quds-brigade, werd in januari gedood met een droneaanval op de luchthaven van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Soleimani gold als de architect van de uitbreiding van Iraanse invloed in het buitenland.

Enkele dagen na het uitschakelen van Soleimani bestookte Iran ter vergelding een Iraakse luchtmachtbasis die ook door de Amerikanen werd gebruikt. In de uren erna haalde Iran per ongeluk een Oekraïens passagiersvliegtuig uit de lucht, toen het werd aangezien voor Amerikaanse raketten. Daarbij kwamen alle 176 inzittenden van het toestel om het leven.