Foto Miguel Medina/AFP

De Presenagletsjer draagt elke zomer een witte jas tegen de zon

‘Een paradijs voor iedereen die houdt van de natuur, de geschiedenis en bergsporten’, zo noemen lokale autoriteiten de Presenagletsjer ten noordwesten van de Italiaanse stad Trente, op ruim 3.000 meter hoogte. Maar hoelang blijft deze Alpengletsjer, die op de 3.558 meter hoge berg Presanella ligt, nog zo paradijselijk?
Door klimaatverandering smelten gletsjers bijna overal op de wereld in rap tempo. De Presenagletsjer is daarop geen uitzondering. Sinds 1993 is de gletsjer volgens een artikel in The Guardian ongeveer een derde van zijn ijsvolume kwijtgeraakt.

Foto Miguel Medina/AFP

Om dat proces te vertragen werd besloten om een deel van de 80 hectare grote gletsjer met een speciaal vervaardigd wit doek te bedekken, zodat het zonlicht in de zomer minder genadeloos op het sneeuwdek schijnt, en de kou onder de isolerende deken gevangen blijft.

Foto Miguel Medina/AFP

Meer dan vertragen kan met het inpakken niet worden bereikt. Al sinds 2008 wordt de Presena in de zomer bedekt, maar nog steeds neemt de ijsmassa in volume af. Daarom werd eerder al besloten om het gebied te vergroten. In 2008 ging het nog om 3 hectare, dit jaar verdwijnt 10 hectare onder de deken.

Foto Miguel Medina/AFP

Om het hele gebied af te dekken, zijn dertien medewerkers ongeveer een maand bezig. De stof, in rollen van 70×5 meter, moet aan elkaar worden genaaid en verzwaard met zandzakken om te voorkomen dat ze wegwaaien.
Foto Miguel Medina/AFP
Foto Miguel Medina/AFP
Foto Miguel Medina/AFP
Foto Miguel Medina/AFP
Eind september zal het team opnieuw ongeveer een maand nodig hebben om het doek te verwijderen. Het hele proces kost ongeveer 300.000 euro per jaar.

Foto Miguel Medina/AFP

Volgens teamleider Davide Panizza is dankzij hun werk het smelten van het ijs gehalveerd. Als ze dit niet hadden gedaan, zou al het ijs onder de 2.900 meter al zijn verdwenen.
De EGU, de vereniging van Europese geowetenschappers, publiceerde vorig jaar in het tijdschrift The Cryosphere een artikel waarin werd becijferd hoe de gletsjers in de Alpen zich de komende decennia zullen ontwikkelen.

Foto Miguel Medina/AFP

Veel hangt af van de snelheid waarmee de aarde opwarmt, en dus ook van de mate waarin de wereld in staat is om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Foto Miguel Medina/AFP

Valt het mee met de opwarming, dan zal rond het einde van de eeuw waarschijnlijk ongeveer twee derde van het ijs verdwenen zijn. In een veel ongunstiger scenario zijn de Alpen rond 2100 mogelijk helemaal ijsvrij.
Foto Miguel Medina/AFP