CBS

Vooral horeca vroeg uitstel van belastingbetaling aan

Bedrijven met tien tot en met tweehonderdvijftig werknemers hebben het vaakst uitstel van betaling bij de Belastingdienst gevraagd én ontvangen. Tussen 1 april en 12 juni ging het om bijna een derde van de bedrijven uit die categorie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Door de uitbraak van het coronavirus en de maatregelen ertegen – zoals tijdelijke sluiting van de horeca – kunnen bedrijven tot zeker 1 oktober 2020 drie maanden uitstel aanvragen voor het betalen van bijvoorbeeld inkomstenbelasting, premies Zorgverzekeringswet, vennootschapsbelasting en loonheffingen.

Van de ondernemingen die twee tot tien personen in dienst hebben, kreeg 12 procent uitstel. Onder bedrijven met één werkzame persoon was dat minder dan 5 procent.

Vooral de horeca vroeg hulp: van de bedrijven in die sector kreeg 57 procent uitstel van betaling. Bedrijven in de financiële dienstverlening vroegen en ontvingen het minst vaak uitstel van betaling: slechts één op de zeven deed dit.

Tot nu toe kregen 128.000 bedrijven uitstel van betaling. Bedrijven met minder dan tien werkzame personen vroegen en kregen vooral uitstel van betaling voor omzetbelasting (btw). Grotere bedrijven vroegen vooral uitstel van loonheffingen. (NRC)