BAM schikt voor 200 miljoen euro voor instorting Keuls stadsarchief

Metrolijn BAM heeft afspraken gemaakt met het stadsbestuur en het OV-bedrijf in Keulen voor de instorting van het archief. De totale schade bedroeg ruim 1,3 miljard euro.
Het ingestorte stadsarchief in Keulen in maart 2009.
Het ingestorte stadsarchief in Keulen in maart 2009. Foto Oliver Berg/EPA

Bouwbedrijf BAM heeft met de stad Keulen en het openbaarvervoersbedrijf KVB voor 200 miljoen euro geschikt in de zaak rond de instorting van het Keulse gemeentearchief bij bouwwerkzaamheden in 2009. Het geld komt goeddeels van de verzekeraar, maar BAM reserveert voor dit jaar ook 40 miljoen euro op de jaarrekening, maakt het bedrijf dinsdag bekend. Het archief stortte in tijdens werkzaamheden aan een metrolijn in de stad. Twee mensen kwamen om het leven.

BAM’s werkmaatschappij Wayss & Freytag Ingenieurbau werkte in de bouwcombinatie ARGE aan de metrolijn toen de bouwput volliep met water. Het archief werd snel ontruimd, maar het was niet te voorkomen dat het pand in een dertig meter diep gat stortte. Ook twee appartementengebouwen stortten in, waarbij twee bewoners om het leven kwamen. Jarenlang had het voorval grote gevolgen voor het gebied. Onder meer een aantal scholen met honderden leerlingen moest elders ondergebracht.

Honderden miljoenen schade

Het leeuwendeel van de collectie, met daarin onder meer honderden jaren oude boeken en documenten, raakte bedolven. Het is gelukt om 95 procent te bergen, maar vele duizenden objecten moesten gerestaureerd worden. Dat project zal tientallen jaren werk zijn. De kosten voor de restauratie bedragen volgens het stadsbestuur zo’n 700 miljoen euro. De totale schade werd geschat op 1,33 miljard euro.

„BAM heeft meermaals uitgesproken het bijzonder te betreuren dat twee personen als gevolg van dit ongeval om het leven zijn gekomen”, schrijft het bouwbedrijf op zijn website. Er is geschikt „om deze langlopende en uiterst gecompliceerde kwestie af te ronden in het belang van alle belanghebbenden, inbegrepen de aandeelhouders van BAM”. Met de schikking zijn volgens het bedrijf alle lopende vorderingen afgedaan en is afgesproken dat er geen nieuwe vorderingen zullen volgen.

De instorting van het Keulse gemeentearchief leidde in Nederland tot zorgen over de Noord/Zuidlijn in Amsterdam, die toen al in aanbouw was en in opzichten vergelijkbaar was met de lijn in Keulen. Ook hier ontstonden verzakkingen aan meerdere gebouwen door waterlekkages. Hoewel onder meer aan de Vijzelgracht een aantal gebouwen schade opliep, zou de schade nergens zo catastrofaal worden als in Keulen.