Airbnb naar de rechter om terugbetaling servicekosten

Verhuurplatform De rechtsgang is een reactie op een oordeel van de kantonrechter in Amsterdam. Die bepaalde in maart dat Airbnb onterecht zowel bij verhuurders als huurders servicekosten in rekening bracht.
Toeristen in Amsterdam.
Toeristen in Amsterdam. Foto Koen van Weel/ANP

Verhuurplatform Airbnb is naar de rechter gestapt om te voorkomen dat het gefactureerde servicekosten moet terugbetalen aan klanten. Dat meldt persbureau ANP dinsdag. Airbnb verzet zich daarmee tegen een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam in maart. Die oordeelde dat Airbnb door zowel bij verhuurders als huurders servicekosten in rekening te brengen (‘het dienen van twee heren’) de wet overtreedt.

Deze uitspraak is volgens Airbnb tegenstrijdig met een beslissing van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het Hof oordeelde in december dat de verhuursite moet worden gezien als een „dienst van een informatiemaatschappij” en niet als een makelaar. Airbnb heeft gevraagd de Hoge Raad bij de behandeling te betrekken.

Lees ook hoe de coronacrisis Airbnb raakt: Platformeconomie onder druk: ontslagen bij Uber en Airbnb

Het verhuurplatform kon eerder niet in beroep tegen de zaak in Amsterdam, omdat het geclaimde bedrag te laag was. Pas vanaf een vordering van minimaal 1.750 euro bij een dergelijke uitspraak in beroep worden gegaan. De zaak was aangespannen door een man die 470 euro aan bemiddelingskosten terugvroeg voor het huren van zeven woningen tussen 2016 en 2018. Airbnb bracht bij de verhuurders van die woningen ook servicekosten in rekening. „Als een bemiddelaar zowel een verhuurder als een huurder dient, mogen aan de huurder geen kosten in rekening worden gebracht, alleen aan de verhuurder”, aldus de rechter.

Door de uitspraak van de Amsterdamse kantonrechter sloten duizenden andere Nederlanders zich aan bij claimbedrijven om hun bemiddelingskosten terug te vragen. Deze Nederlandse claimbedrijven vertegenwoordigen 32.000 Nederlandse klanten. In totaal gaat het om 6,5 miljoen euro verdeeld over 115.000 facturen. De bemiddelingskosten die Airbnb klanten rekent, kunnen oplopen tot 20 procent van de overnachtingsprijs.