Advies

‘Laat verpleeghuizen hun eigen bezoekersregeling bepalen’

Bij een eventuele tweede golf coronabesmettingen zouden verpleeghuizen de ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekersregeling te bepalen. Die aanbeveling doen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) maandag op basis van onderzoek in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze spraken met leden van crisisteams van verpleeghuizen en analyseerden notulen van de teams van de afgelopen maanden. Hieruit blijkt dat de verpleeghuizen het algeheel bezoekverbod „heel erg ingrijpend” noemen. Zo was het besmettingsrisico niet in elke regio even groot terwijl het bezoekverbod overal gold. Ook adviseren de onderzoekers een vast team per afdeling te laten werken. (NRC)