Zoektocht naar ongemakkelijk slavernijverleden

Luisteren Twee podcasts en één liedje rondom een thema. Deze keer: De plantage van onze voorouders en 1619.

Peggy Bouva op de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut.
Peggy Bouva op de Surinaamse suikerplantage Tout Lui Faut. Foto Brian van der Lei

Als mijn voorouders slaven hadden, wat zegt dat dan over mij? Journalist en podcastmaker Maartje Duin ontdekt in De plantage van onze ouders dat haar voorouders in 1863 mede-eigenaar waren van suikerplantage Tout Lui Faut in Suriname. „Ongemakkelijk”, zegt ze. Ze praat met deskundigen over het slavernijverleden van haar familie en zoekt contact met nazaten van slaven. Bijzonder zijn de gesprekken met haar moeder, Albertine Duin, barones van Lynden. Zij geeft veel kleur aan de serie. Als Maartje Duin haar vertelt dat de bekende Nederlander Ruben Nicolai in het programma Verborgen Verleden ontdekt dat hij afstamt van Karel de Grote en Willem van Oranje, zegt haar moeder: „Ja! Als je alle bastaarden van de wereld bij elkaar optelt, zijn we allemaal afkomstig van een vorst die z’n broekje niet kon dichthouden.” Als Maartje wil weten hoe Albertine zich voelt over het slavernijverleden van de famile, zegt ze dat ze zich niet verbonden voelt met „een of andere ongezellige voormoeder. Wat kan ik er nou aan doen dat zij een takkewijf was?”

Duin werkt in de podcast samen met Peggy Bouva, wier voorouders (misschien) op de plantage werkten.

„Vind je mij geen dader?”, vraagt Duin. „Nee”, zegt Bouva. Waarom wil zíj samen op onderzoek uit naar het verleden? Bouva: „Wij hebben een gezegde. Als je je roots niet kent, kun je je niet volledig ontwikkelen.” (CV)

De plantage van onze voorouders, 8 afleveringen, VPRO