Vijf jaar cel voor Nederlanders om drugshandel Sziget

Sziget De Nederlandse voormalig atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N., die zijn veroordeeld voor drugshandel op het Sziget-festival vorig jaar, moeten vijf jaar de cel in.
Roelf B. en zijn vriend hadden drugs bij zich met een straatwaarde van 300.000 euro.
Roelf B. en zijn vriend hadden drugs bij zich met een straatwaarde van 300.000 euro. Foto ANP/Vrijgegeven door de Hongaarse politie

Voormalig atleet Roelf B. en zijn vriend Gert-Jan N. hebben in Hongarije allebei een celstraf van vijf jaar opgelegd gekregen voor drugshandel. Dat heeft de rechtbank maandag bepaald, meldt persbureau ANP. Op muziekfestival Sziget probeerden zij drugs te verkopen met een straatwaarde van 300.000 euro.

Lees ook wat we eerder over de zaak schreven: De Nederlandse dealer denkt dat het kan

B. (22) en N. (23) accepteerden eerder op de dag een schikkingsvoorstel van OM van acht en tien jaar cel. Het strafvoorstel voor N. was iets hoger omdat hij volgens het OM de drugs had ingekocht en het initiatief nam voor de drugssmokkel en -handel. De rechter oordeelde dat die straffen disproportioneel waren en maakte er vijf jaar van. Het OM heeft inmiddels bekendgemaakt in beroep te gaan. Dat hoger beroep mogen B. en N. in huisarrest in Hongarije afwachten. Zij beloofden de rechter niet naar Nederland te zullen vluchten.

Levenslang

Als de veroordeling blijft staan, mogen de verdachten hun straf in Nederland uitzitten. Als zij niet akkoord waren gegaan met de strafeis, was het mogelijk dat hun zaken later inhoudelijk werden behandeld. In dat geval riskeerde het duo een levenslange gevangenisstraf. Als B. en N. twee derde van hun straf uitgezeten hebben, kunnen ze vrijlating aanvragen. Vanaf het moment dat ze vrij zijn, mogen ze vier jaar lang Hongarije niet in.

De twee mannen uit Stadskanaal werden in augustus 2019 opgepakt op Sziget met duizenden xtc-pillen, een paar honderd gram marijuana en honderden voorgedraaide joints. Roelf B. liep bij het EK in 2017 nog de estafette met topsprinter Churandy Martina.

De Hongaarse justitie gaf destijds beelden vrij van de auto waarin de drugs werden gevonden: