Verenigde Staten

Snelle toename in het aantal coronabesmettingen, vooral in zuidelijke staten Florida en Texas

Het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten is ook dit weekend weer snel gestegen, met name in de zuidelijke staten Florida en Texas. In die staten kregen bars en restaurants zaterdag opdracht hun deuren te sluiten. Mensen die op straat geen mondkapje dragen, riskeren een boete. De burgemeester van de zwaar getroffen stad Miami, Francis Suarez, sloot niet uit dat hij bewoners spoedig zou moeten gebieden thuis te blijven. Eerder hadden zowel Texas als Florida juist een versoepeling van de regels toegestaan. Vicepresident Mike Pence besloot verkiezingsbijeenkomsten in Florida en Arizona af te zeggen. Hij hield overigens vol dat het grotere aantal besmettingen vooral kwam doordat er meer wordt getest dan voorheen.

Het totale aantal besmettingen in de VS ligt nu boven 2,5 miljoen en er zijn ruim 125.000 doden gevallen.

Intussen verdedigde minister van Volksgezondheid Alex Azar president Trump. Trump draagt in het openbaar geen mondkapje, ook al roept zijn regering daartoe de bevolking op. Als leider van de vrije wereld en door zich regelmatig te laten testen, aldus Azar, verkeert Trump „in heel andere omstandigheden dan de rest van ons". (AP, BBC)