Trump retweet video met daarin een aanhanger die ‘white power’ roept

Racisme

President Donald Trump heeft zondag tijdelijk een video gedeeld op Twitter waarin een man ‘white power’ scandeert. Op de beelden is te zien hoe aanhangers en tegenstanders van de president tegenover elkaar staan in het plaatsje The Villages in Florida, een populaire plek onder pensionado’s. Een oudere man die Trump lijkt te steunen, rijdt met een golfkarretje langs en roept meerdere keren de racistische leuze.

„Dank aan de geweldige mensen van The Villages. De radicale nietsnuttende Democraten zullen falen in de herfst”, schreef Trump op Twitter als reactie bij de beelden. De retweet is inmiddels niet meer te zien op zijn tijdlijn. Een woordvoerder van het Witte Huis zegt dat de president de racistische uiting – populair onder witte-suprematiegroepen en neonazi’s – niet gehoord heeft.

De enige zwarte senator van de Republikeinse partij, Tim Scott, riep de president al op om de beelden te verwijderen. „Hier bestaat geen twijfel over, dit is onverdedigbaar, dit bericht moet hij verwijderen. Punt”, zei de politicus uit de staat South Carolina tegen nieuwszender CNN toen de video nog online stond.

Trump heeft in het verleden vaker racistische uitspraken gedaan. Zo zei de president over vier Democratische vrouwelijke Congresleden van kleur dat ze „terug moeten naar waar ze vandaan komen”. Ook noemde hij Haïti en enkele Afrikaanse landen shithole countries en heeft hij Mexicanen herhaaldelijk voor „verkrachters” uitgemaakt. (NRC)