Thuiskok. Trans-Atlantische mix

Terwijl het RIVM in delen van Nederland het hitteplan invoerde, bladerde ik door een kookboek met als ondertitel ‘tropische gerechten met een moderne twist’. Voor even was ik terug op het Franstalige Martinique, in de Cariben. Waar ik daar, naast het weer en de natuur, erg van heb genoten was de lokale keuken, een mix van typisch Franse en Caribische ingrediënten zoals colombo, een Antiliaanse kruidenmix, exotische pepers en rum. Zo werd eten telkens een avontuur: je kent de gerechten wel, maar ze zijn nét even anders dan je gewend bent.

Collega Hassnae constateerde een paar weken geleden al dat er een nieuwe golf kookboeken in Nederland aanspoelt vanuit Suriname en het Caribisch gebied. En om toch in de strand-en-zee-termen te blijven: daar zitten pareltjes tussen, maar ook scheepswrakken. Het Caribische Kookboek van Helmi Smeulders zit er tussenin. De Brabantse chef woont al twintig jaar op Curaçao en runt er een cateringbedrijf.

Klassiekers ‘met een moderne twist’ zijn bijna net zo cliché als ‘gewone’ klassiekers, maar het blijft leuk om te zien wat mensen bedenken. Smeulders heeft een oprechte poging gedaan haar Brabantse roots te versnijden met de eilandkeuken van de Cariben. Ze maakt pannenkoeken van pompoen, in haar zuurkool zit jalapeño en de kipnuggets hebben een krokant jasje van kokos. Niet elke combinatie lijkt me geslaagd; met deze hitte heb ik geen zin in een spaghetti met een pesto van warmoes (snijbiet).

Er zijn ook recepten die geen trans-Atlantische mix vormen: johnnycakes (gefrituurde broodjes) met gebakken vis of geitenstoof zijn Caribische gerechten die volgens mij niet beter worden van Nederlandse invloeden. Goed dat die er ook instaan.

Van al die tropische indrukken (en de temperaturen buiten) krijg je dorst en ook daarin voorziet dit kookboek. Voor de jongsten en gezonde types onder ons zijn er smoothies en sappen van cactus, of limonade van ananas, voor volwassenen die wel een tikkie lusten staan er cocktails als de piña colada en watermeloen-mojito’s in. Het had van mij wel wat minder Nederlands gemogen, dit kookboek. Maar dat heeft misschien ook te maken met mijn hunkering naar vakantie. Van de zonnige strandfoto’s krijg je wel een goede island vibe, dus het is een mooie aftrap van deze zomer.